Tıbbi atık kutularını kullanmanın önemi, özellikle hastanelerdeki personel için son derece önem taşır. Birbirinden farklı boyutlarda üretilen tıbbi atık kutuları, litre ile 96 galon kapasitesi arasında değişen boyutlara sahiptir. Hastanelerde, doktor muayenehanelerinde ve küçük kliniklerde kullanılabilen tıbbi atık kutuları, adından da anlaşılacağı üzere tıbbi atığın atılması gereken yerlerdir. Normal çöp kutusundan uzak bir yere yerleştirilmesi gereken tıbbi atık kutuları, kapaklı ve kullanımı pratik sepetlerden oluşur.
Tıbbi atık kutusu, medikal ekipmanlara arasında yer alıp adından da anlaşılacağı üzere tıbbi atıkların tutulduğu bir nevi çöp kutusudur. Kapaklı ve kullanımı rahat bağımsız sepetlerden oluşan bu ekipmanlar, hastanelerde, doktor muayenehanelerinde, özel ve küçük kliniklerde yaygın bir şekilde kullanılır. Tıbbi atık kutusu, herhangi bir tıbbi tesisin en önemli parçası olarak görülmelidir.
Tüm tıbbi atıkların en uygun şekilde bertaraf edilmesi, bu alanda çalışanların mutlaka önem vermesi gereken bir iştir. Çünkü tıbbi atıkların ve özellikle kanlanmış tıbbi ekipmanların standart çöpler ile karıştırılmaması gerekir. İşte bu sebeple tüm kliniklerde ve tıbbi tesislerde tıbbi atık kutusuna yer verilir. Bu kutuların kullanımı son derece basit olup hem hastaların hem de klinikte bulunan sağlık personelinin gerekli bilgilendirmelere haiz olması tavsiye edilir.
Tıbbi atık kutusunun işlevi, adından da anlaşılacağı üzere hasta muayene ve tedavisinde kullanılan tek kullanımlık ekipmanların bertaraf edilmesini sağlar. Standart çöp kutularına karışmaması gereken bu tıbbi eşyaların ve kullanılmış ekipmanların atılması için en doğru yerdir. Çünkü tıbbi atıklar yüksek düzeyde düzenlemeye tabi tutulduğu için kliniklerdeki tıbbi atıklar en uygun şekilde bertaraf edilmelidir. Çok bulaşıcı hastalıklar olarak bilinen Ebola, Lassa ateşi veya Marburg virüsü bu tıbbi atıkların içinde konumlanabilir.
Sadece hastaların kullandığı ekipmanların değil aynı zamanda ilaç ve tedavi ekipmanlarının da tıbbi atık kutusuna atılması gerekir. İlaç uygun şekilde saklanmış ve ambalajı sağlam olsa bile karton kutu uygun şekilde imha edilmelidir. İlaç paketlerine ek olarak kirli ve kullanılmış tıbbi muayene ekipmanları da tıbbi ilaç kutusuna atılmalıdır. Tıbbi atık kutusunun hastane gibi sağlık binası gibi bir tesisin en önemli parçası olduğu unutulmamalıdır.
Tıbbi atık kutusu türleri, boyutlarına ve kullanım amaçlarına göre değişiklik gösterebilir. Taşınması kolay olan ve tekerlekli yapıya sahip olan tıbbi atık kutusu ile tüm tıbbi atıklar en uygun şekilde bertaraf edilebilir. Tıbbi atık kutusunun radyoaktif ve enfektif maddelere göre ayrılan modelleri vardır. Tıbbi atık kutuları, biyolojik olarak tehlikeli malzemeleri taşıyan laboratuvarlar için de son derece önemlidir. Tıbbi atık kutuları ile en iyi şekilde sağlık tesisindeki güvenli ortam sağlanabilir. Laboratuvar personeli tehlikeli atıkları güvenli ve sorumlu şekilde atabilmek için tıbbi atık kutularını kullanır.
Tıbbi atık kutusunun kullanımı son derece basittir. Tekerlekli ve kolay taşınabilen modellere sahip olan tıbbi atık kutuları hastanelerde çöp kutularından uzak bir alana konumlandırılmalıdır. Bu sayede karışıklık olmadan tıbbi atık kutusuna gerekli ekipmanların atılması sağlanabilir. Doktor kliniklerinin yanı sıra laboratuvarlarda da çeşitli kimyasal atıkların en uygun şekilde bertaraf edilmesi için tıbbi atık kutusu kullanılmalıdır. Biyolojik tehlike tıbbi atık kutusu hastanenin sağlık bakım tesisinde önemli bir yer edinir.Tıbbi atık kutuları kullanarak hastaların ve sağlık personelinin yaşamı tehdit altında olmadan kliniğin görevini sorunsuz şekilde yerine getirmesi sağlanır.