1000 TL ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Bedava!
Menü
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
Tansiyon Aletlerinin Özellikleri Nelerdir?
27.05.2024

Tansiyon Aletlerinin Özellikleri Nelerdir?

Tansiyon aleti özellikleri, elektronik veya manuel olmasına göre değişiklik gösterir. Üst kola veya bileğe bağlı manşondan oluşan bir sistolik ve diyastolik kan basıncını belirlemek için kullanılan cihazlardır. Tansiyon aletleri, medikal anlamda en çok tercih edilen ve aranan ekipmanlardandır. Pek çok farklı parçası bulunan tansiyon aletleri, adından da anlaşılacağı üzere vücut tansiyonunu ölçmek için kullanılır.

Tansiyon Aleti Nedir?

Tansiyon aleti, kullanımı son derece pratik olan ve kan basıncını ölçen bir cihazdır. Üst kola ya da bileğe bağlı manşondan oluşur. Tansiyon aletinde kol etrafına sarılan şişirebilir özellikteki lastiğe manşet denir. Ölçüm cihazı manşonun basıncını gösterir. Tansiyon aletine bağlı parçalardan biri olan pompa, manşeti şişirir ve bir valf de bu havayı serbest bırakır. Arteryel kan akımı seslerini dinlemek için de tansiyon aletine bağlı olarak stetoskop kullanılır.

Tansiyon aleti kullanılırken 2 farklı basınç gözlemlenir. Kalp atınca arterlerden zorlanan kan basınçla bir artışa sebep olur. Bu basınç artışına sistolik basınç adı verilir. Öte yandan kalp ventrikülleri başka bir ritme hazırlanırken basınç azalır. Bu süreçteki düşük basınca diyastolik basınç adı verilir. Tansiyon aleti yüksek ve düşük basınçları ölçmeye yarar.

Tansiyon Aleti Türleri Nelerdir?

Tansiyon aleti çeşitleri kullanım tarzlarına ve teknolojisine göre değişiklik gösterebilir. Medikal anlamda kullanılan tansiyon aletleri, 3 farklı türe sahiptir. Tansiyon aleti, kullanımı daha rahat ve doğru olmasına bağlı olarak seçilmelidir. En çok tercih edilen 3 farklı tansiyon aleti çeşidi şunlardır:

Dijital göstergelere sahip tansiyon aletleri, otomatik olduğu için bütün işi kendisi yapar. Dolayısıyla birisinin manşonu kullanmasına veya kan akış seslerini dinlemesine gerek kalmadan tansiyon ölçümü yapmaya yarayan aletlerdir. Bunun yanı sıra dijital tansiyon aletleri doğruluk bakımından daha düşük oranda doğruluk payına sahiptir. Sağlık alanında bazı hastanelerde tarama için dijital tansiyon aleti kullanılabilir ancak bazı durumlarda okumaları doğrulamak adına uzmanlar tarafından manuel tansiyon aletleri kullanılır.

Tansiyon Aleti Nasıl Kurulur?

Tansiyon aleti kurulumu, manuel veya otomatik olmasına göre değişiklik gösterir. Manuel tansiyon aletinin kurulumu da son derece basittir. Kan basıncının düzenli olarak kontrol edilmesi iyi bir fikir olmakla birlikte evde tansiyon ölçmek bu konudaki endişelerin önüne geçilmesini sağlar. Tansiyon aleti kurulumu şu şekilde yapılabilir:

  • Tansiyon aleti ekipmanlarını hazırladıktan sonra sandalyeye oturun. Manşonu, stetoskopu, manometreyi ve puarı çıkarın.
  • Kolunuzu yükseltin, bu sayede dirseğinizi büktüğünüzde dirseğiniz kalbinize paralel konumda olacaktır. En doğru tansiyon ölçümü kol bu vaziyetteyken yapılır.
  • Manşonu üst kolunuza yerleştirin.
  • Manşetin ideal sıkılıkta olduğundan emin olun.
  • Stetoskopun başını (diyafram olarak da bilinir) kolunuzun iç kısmına düz bir şekilde yerleştirin.
  • Basınç göstergesini sabit bir yüzeye yerleştirin.
  • Pompayı alın ve valfi sıkın. Bunsan sonra tansiyon ölçümü aşamasına geçilebilir.

Tansiyon Aleti Nasıl Kullanılır?

Tansiyon aleti kullanımı için öncelikle pompa yardımı ile manşonu şişirmek gerekir. Manşondan gelen basınç geçici olarak kan akışını kesip ponksiyonda büyük bir arteri tıkar. Ardından valfi serbest bırakarak manşondaki havanın yavaşça çıkmasını sağlayın. Bu süreçte ölçere dikkat edin. En doğru tansiyon ölçümü için ölçerdeki iğe saniyede 3 mm hızla aşağı doğru hareket etmelidir. Sistolik ve diyastolik kan basıncınızı not edin Bu şekilde tansiyon aletleri kullanımı oldukça rahat ve pratik bir biçimde yapılabilir. Gerekli gördüğünüz durumda yanınızda bir destekçinizin olması en doğru sonucu ölçebilmek için faydalı olacaktır.

Blog Son Eklenenler
Muayene Eldiveni Nedir?

Muayene Eldiveni Nedir?

Tıbbi muayene eldiveni , adından da anlaşılacağı üzere sağlık sektöründe en çok kullanılan medikal ürünlerin başında gelir. Doktorlar ve sağlık çalışanları arasında nitril eldiven adıyla da anılan muayene eldiveni, hijyen ve kullanım kolaylığı sağlar. Özellikle hastanelerde ve sağlık ocaklarında hijyeni sağlamak için sık sık tercih edilen muayene eldiveni kullanım alanları bir hayli geniştir. Genelde sağlık sektöründe kullanılsa da muayene eldivenlerini iş güvenliği sebebiyle kimya ve kozmetik sektörlerinde yaygın bir şekilde kullanıldığı bilinir. Bu yazımızda muayene eldiveni nedir , ne işe yarar ve özellikleri nelerdir gibi en çok merak ettiğiniz soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Devamını Oku
27.05.2024
İdrar Stribi Nedir?

İdrar Stribi Nedir?

İdrar stribi, hastane ve aile sağlığı merkezi gibi yerlerde en çok kullanılan medikal ekipmanlar arasında yer alır. Adından da anlaşılacağı üzere hastanın muayene olması sırasında vereceği idrar tahlilinde bu tür kullan at yapıdaki stribler kullanılır. Hasta olan kişiden alınan idrar örneği ilk önce görünütüsü ve rengi bakımından doktorlar tarafından test edilebilir. Ayrıca koku gibi dansite özellikler de strip üzerinde farklılık gösterebilir. Sağlık sektörünün olmazsa olmaz medikal ekipmanlarından biri olan idrar stribi günümüzde hastaların da merak ettiği bir ekipmandır. Kullan – at prensibine sahip idrar stribi sayesinde hastaların etkili biçimde muayene edilmesi sağlanabilir.

Devamını Oku
27.05.2024
Branül Nedir?

Branül Nedir?

Branül kullanımı özellikle sağlık sektöründe oldukça yaygındır. Hastaların sık sık karşılaştığı branül, ismen yabancı gelse de hastalar tarafından yakından bilinen bir medikal ekipmandır. Genel olarak kan alımlarında acı duyulduğu iddia edilse de branül kullanıldığında hastanın daha kolay ve acısız bir şekilde kan vermesine yardımcı olan bir araçtır. Sağlık sektöründe çalışanların yoğun şekilde kullandığı branül hakkında tüm merak edilenleri bu yazımızda bulabilirsiniz. Medikal ekipmanlar arasında yer alan branüller, sağlık sektöründe en çok ihtiyaç duyulan ekipmanlardandır.

Devamını Oku
27.05.2024
Abeslang Nedir?

Abeslang Nedir?

Abeslang çubuğu özellikle hastanelerde muayene olan hemen hemen herkesin mutlaka karşılaştığı bir tıbbi ekipmandır. Geçmişten günümüzde muayene sırasında en çok kullanılan medikal ekipmanlardan biri olan abeslang, isim olarak yabancı olunsa da herkesin bildiği bir araçtır. Hastaların muayene olurken sık sık karşılaştıkları abeslang sağlık sektöründe kullanılan bir çubuktur. Tek kullanımlık medikal ekipmanlar arasında yer alan abeslang her sağlık ocağında veya hastanede mutlaka bulunması gereken malzemelerdendir. İnternet üzerinden abeslang nedir , nasıl kullanılır gibi soruların yanıtlarını arayanlar bu yazımızda merak ettikleri detayları öğrenebilirler.

Devamını Oku
27.05.2024
Aile Hekimliği Performans ve Kalite Dokümanları Nelerdir?

Aile Hekimliği Performans ve Kalite Dokümanları Nelerdir?

Aile hekimliği performans ve kalite belgeleri, her sağlık ocağında bulunması gereken ekipmanlar arasında yer alır. Sağlık ocaklarında veya aile sağlığı merkezlerinde, halkın çeşitli konularda bilinçlenmesini sağlayan bu dokümanlar fotoğraflı veya resimli olabilir. Aynı zamanda sadece aile sağlığı merkezini kullanan hastaların değil sağlık ocağında çalışan personeli de yakından ilgilendiren talimatnameler ve belgeler bu dokümanlar içinde yer alabilir. Aile hekimliği performans ve kalite dokümanları, kullanım koşullarına göre farklı çeşitlere ayrılabilir.

Devamını Oku
27.05.2024
Aile Hekimliği Genel Malzemeleri Nelerdir?

Aile Hekimliği Genel Malzemeleri Nelerdir?

Aile hekimliğinde kullanılan malzemeler, genel olarak kullan at tipinde ve steril ekipmanlardan oluşur. Hastaların aile sağlığı merkezlerinde sağlık koşullarına uygun bir şekilde muayene edilip hastalıklarının tedavisinde bu malzemelere büyük ihtiyaç vardır. Tahlil tüpleri gibi ufak görünen ekipmanlar bile aile hekimliği genel malzemeleri arasında önemli bir yer edinir. Her aile hekimliğinde hastaların muayene ve tedavileri için bazı saklama koşullarına uygun ölçüde belirli malzeme ihtiyaçları vardır. Aile hekimliği malzemeleri ile hastaların muayene ihtiyaçları da sorunsuz bir şekilde tamamlanmış olur.

Devamını Oku
27.05.2024
Tıbbi Atık Toplama Ekipmanları Nelerdir?

Tıbbi Atık Toplama Ekipmanları Nelerdir?

Tıbbi atık toplama araçları, özellikle hastane ve özel kliniklerde en çok kullanılan medikal ekipmanlar arasında yer alır. Tıbbi alanda hasta muayene ve tedavilerinde kullanılan malzemelerin düzenli bir şekilde toplanıp imha edilmesi gerekir. Bu yüzden tıbbi atıkların hastalara, sağlık personeline ve çevreye zarar vermemesi adına tıbbi atık toplama ekipmanları kullanılır. Hemen hemen bütün hastane ve kliniklerde gördüğümüz bu ekipmanların sağlık personeli tarafından aslına uygun olarak kullanılması gerekir. Ancak bu sayede tıbbi materyaller sağlığa ve çevreye zarar vermeden toplanıp sorunsuz bir şekilde imha edilebilir.

Devamını Oku
27.05.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.