1000 TL ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Bedava!
Menü
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
Steteskop Kullanımı Nasıl Yapılır? Hangi Durumlar İçin Kullanılır?
26.05.2024

Steteskop Kullanımı Nasıl Yapılır? Hangi Durumlar İçin Kullanılır?

Steteskop cihazlarının kullanımı, doktorluk mesleğine ilgi duyanların en çok merak ettiği konular arasında yer alır. Doktorlar ile bütünleşmiş bir medikal ekipman olan steteskop, adeta hekimliğin bir sembolüdür. Non invaziv bir muayene prosedürünün parçası olarak kabul edilen steteskop ekipmanları, tıp uzmanlarının veya asistan doktorların en çok kullandığı cihazlar arasında yer alır.

Steteskop Nedir?

Steteskop cihazı, doktorların bir hastanın göğüs boşluğunu, kalbini ve çeşitli nabız noktalarını dinlemek için kullandıkları bir teşhis ekipmanıdır. Doktorlar ile bütünleşen steteskop aletleri, yüzyıllar boyunca hekimlerin doğrudan kulağını dayayarak hastaları muayene etmesini kolaylaştıran bir alettir. Tıbbi olarak acil oskültasyon adı verilen bu dinleme sürecinde daha etkili sonuçlara ulaşmak için steteskop isimli alet geliştirilmişti.

İlk olarak Fransız bir doktor tarafından 19. yüzyılın başlarında icat edilen steteskop, bugünkü modern görünümünden farklı bir yapıdadır. Kadın hastaları kulağını dayayarak dinlemekten rahatsız olan doktor, bu işlemi daha kolay ve pratik bir şekilde yapabilmek için steteskop aletini geliştirmiştir.

Steteskop Ne İşe Yarar?

Steteskop cihazının temel işlevi, bir hastanın göğüs boşluğunu, kalbini ve çeşitli nabız noktalarını dinlemektir. Bu sayede doktorlar veya asistan hekimler, hastanın rahatsızlığı ve sağlık sorunları hakkında teşhis koyabilirler. Modern steteskoplar, şeffaf plastik diyaframlı çan şeklini andıran bir tasarıma sahiptir. Steteskop kullanarak hastanın muayenesi konusunda şu teşhisler yapılabilir:

  • Hastanın kalp atışları duyulabilir.
  • Sıvı tutulması veya hava yollarının daralması tespit edilebilir.
  • Acil oskültasyon adı verilen muayene prosedürünü gerçekleştirebilir.
  • Pek çok iç organın sağlık durumu dinlenebilir.

Bu cihazın yanında bir lastik boru uzunluğu ve çift plastik kulaklığa sahip içi boş metal kulaklıklar vardır. Böylelikle steteskop cihazı kullanarak hastaların muayenesi daha kolay ve pratik bir hal almaktadır.

Steteskop Nasıl Kullanılır?

Steteskop kullanımı sırasında hastanın derin nefes alıp vermesi gerekir. Cihazın parçalarından biri olan disk şeklindeki diyafram, doktor tarafından doğrudan hastanın göğsüne veya sırtına yerleştirilir. Daha sonra steteskop kullanımı şu şekilde gerçekleşir:

  • Hastanın göğüs boşluğundan gelen sesler, diyafram ve zil aracılığıyla güçlendirilir.
  • Sesler steteskop ekipmanındaki içi boş lastik tüp ve kulaklıktan geçer.
  • Sesler doktorun kulaklarına sıkı oturan kulaklık uçlarına ulaşır.
  • Hava yollarının daralması gibi hastadaki anormal sesler, eğitimli tıp uzmanları tarafından kolaylıkla tespit edilebilir.

Doktorların sık sık kullandığı steteskop cihazı ile kalp atışları da dinlenebilir. Diyafram solunum muayeneleri için kullanılsa da steteskop ile de bazı kalp muayeneleri yapılabilir. Hastanın kalp atış hızını elektronik olarak okumak için bir kalp monitörü kullanılması yeterlidir. Ancak steteskop cihazları, elektronik ekipmanla ölçülemeyen diğer normal olmayan durumlarda etkili bir cihazdır.

Steteskop Hangi Durumlar İçin Kullanılır?

Steteskop kullanım durumları, genellikle hastanın iç organlarındaki işleyişi tespit etmek üzerinedir. Sesleri yükselterek hekimin rahatça duymasını sağlayan steteskop ekipmanlarının en sık kullanıldığı alanlar şunlardır:

  • Hastanın kalp basıncını ölçmek
  • Derin nefes alıp veren hastanın akciğer seslerini incelemek
  • Kalp seslerini değerlendirmek
  • Bağırsak seslerini duymak
  • Karaciğer açıklığının ölçülmesi
  • İşitme cihazı olarak kullanımı

Görüldüğü üzere steteskop cihazlarının medikal muayene anlamında pek çok farklı durumda kullanıldığı sabittir. Bu yüzden doktorlar ile bütünleşen bir tıbbi ekipman olan steteskop, düşük perdeli sesleri algılamak için en iyi yöntemdir. Kalp sesleri için de kullanılan steteskop, tıp alanında uzman kişiler tarafından kullanılmalıdır. Ayrıca steteskop ekipmanları tıpkı kulak zarı gibi titreşen kapalı bir zar olduğu için zarar görmeden kullanılmasına önem verilmelidir.

Blog Son Eklenenler
Muayene Eldiveni Nedir?

Muayene Eldiveni Nedir?

Tıbbi muayene eldiveni , adından da anlaşılacağı üzere sağlık sektöründe en çok kullanılan medikal ürünlerin başında gelir. Doktorlar ve sağlık çalışanları arasında nitril eldiven adıyla da anılan muayene eldiveni, hijyen ve kullanım kolaylığı sağlar. Özellikle hastanelerde ve sağlık ocaklarında hijyeni sağlamak için sık sık tercih edilen muayene eldiveni kullanım alanları bir hayli geniştir. Genelde sağlık sektöründe kullanılsa da muayene eldivenlerini iş güvenliği sebebiyle kimya ve kozmetik sektörlerinde yaygın bir şekilde kullanıldığı bilinir. Bu yazımızda muayene eldiveni nedir , ne işe yarar ve özellikleri nelerdir gibi en çok merak ettiğiniz soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Devamını Oku
27.05.2024
İdrar Stribi Nedir?

İdrar Stribi Nedir?

İdrar stribi, hastane ve aile sağlığı merkezi gibi yerlerde en çok kullanılan medikal ekipmanlar arasında yer alır. Adından da anlaşılacağı üzere hastanın muayene olması sırasında vereceği idrar tahlilinde bu tür kullan at yapıdaki stribler kullanılır. Hasta olan kişiden alınan idrar örneği ilk önce görünütüsü ve rengi bakımından doktorlar tarafından test edilebilir. Ayrıca koku gibi dansite özellikler de strip üzerinde farklılık gösterebilir. Sağlık sektörünün olmazsa olmaz medikal ekipmanlarından biri olan idrar stribi günümüzde hastaların da merak ettiği bir ekipmandır. Kullan – at prensibine sahip idrar stribi sayesinde hastaların etkili biçimde muayene edilmesi sağlanabilir.

Devamını Oku
27.05.2024
Branül Nedir?

Branül Nedir?

Branül kullanımı özellikle sağlık sektöründe oldukça yaygındır. Hastaların sık sık karşılaştığı branül, ismen yabancı gelse de hastalar tarafından yakından bilinen bir medikal ekipmandır. Genel olarak kan alımlarında acı duyulduğu iddia edilse de branül kullanıldığında hastanın daha kolay ve acısız bir şekilde kan vermesine yardımcı olan bir araçtır. Sağlık sektöründe çalışanların yoğun şekilde kullandığı branül hakkında tüm merak edilenleri bu yazımızda bulabilirsiniz. Medikal ekipmanlar arasında yer alan branüller, sağlık sektöründe en çok ihtiyaç duyulan ekipmanlardandır.

Devamını Oku
27.05.2024
Abeslang Nedir?

Abeslang Nedir?

Abeslang çubuğu özellikle hastanelerde muayene olan hemen hemen herkesin mutlaka karşılaştığı bir tıbbi ekipmandır. Geçmişten günümüzde muayene sırasında en çok kullanılan medikal ekipmanlardan biri olan abeslang, isim olarak yabancı olunsa da herkesin bildiği bir araçtır. Hastaların muayene olurken sık sık karşılaştıkları abeslang sağlık sektöründe kullanılan bir çubuktur. Tek kullanımlık medikal ekipmanlar arasında yer alan abeslang her sağlık ocağında veya hastanede mutlaka bulunması gereken malzemelerdendir. İnternet üzerinden abeslang nedir , nasıl kullanılır gibi soruların yanıtlarını arayanlar bu yazımızda merak ettikleri detayları öğrenebilirler.

Devamını Oku
27.05.2024
Aile Hekimliği Performans ve Kalite Dokümanları Nelerdir?

Aile Hekimliği Performans ve Kalite Dokümanları Nelerdir?

Aile hekimliği performans ve kalite belgeleri, her sağlık ocağında bulunması gereken ekipmanlar arasında yer alır. Sağlık ocaklarında veya aile sağlığı merkezlerinde, halkın çeşitli konularda bilinçlenmesini sağlayan bu dokümanlar fotoğraflı veya resimli olabilir. Aynı zamanda sadece aile sağlığı merkezini kullanan hastaların değil sağlık ocağında çalışan personeli de yakından ilgilendiren talimatnameler ve belgeler bu dokümanlar içinde yer alabilir. Aile hekimliği performans ve kalite dokümanları, kullanım koşullarına göre farklı çeşitlere ayrılabilir.

Devamını Oku
27.05.2024
Aile Hekimliği Genel Malzemeleri Nelerdir?

Aile Hekimliği Genel Malzemeleri Nelerdir?

Aile hekimliğinde kullanılan malzemeler, genel olarak kullan at tipinde ve steril ekipmanlardan oluşur. Hastaların aile sağlığı merkezlerinde sağlık koşullarına uygun bir şekilde muayene edilip hastalıklarının tedavisinde bu malzemelere büyük ihtiyaç vardır. Tahlil tüpleri gibi ufak görünen ekipmanlar bile aile hekimliği genel malzemeleri arasında önemli bir yer edinir. Her aile hekimliğinde hastaların muayene ve tedavileri için bazı saklama koşullarına uygun ölçüde belirli malzeme ihtiyaçları vardır. Aile hekimliği malzemeleri ile hastaların muayene ihtiyaçları da sorunsuz bir şekilde tamamlanmış olur.

Devamını Oku
27.05.2024
Tıbbi Atık Toplama Ekipmanları Nelerdir?

Tıbbi Atık Toplama Ekipmanları Nelerdir?

Tıbbi atık toplama araçları, özellikle hastane ve özel kliniklerde en çok kullanılan medikal ekipmanlar arasında yer alır. Tıbbi alanda hasta muayene ve tedavilerinde kullanılan malzemelerin düzenli bir şekilde toplanıp imha edilmesi gerekir. Bu yüzden tıbbi atıkların hastalara, sağlık personeline ve çevreye zarar vermemesi adına tıbbi atık toplama ekipmanları kullanılır. Hemen hemen bütün hastane ve kliniklerde gördüğümüz bu ekipmanların sağlık personeli tarafından aslına uygun olarak kullanılması gerekir. Ancak bu sayede tıbbi materyaller sağlığa ve çevreye zarar vermeden toplanıp sorunsuz bir şekilde imha edilebilir.

Devamını Oku
27.05.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.