Sponge veya sünger boyunluk, en çok kullanılan medikal ekipmanlar arasında yer alır. Genellikle otomobil kazalarında yaralanan kişilerin boyunlarında sık sık görmeye alışkın olduğumuz bu tür sünger boyunlukların kullanım alanı geniştir. Medikal boyunluk olarak da adlandırılan bu tıbbi ekipmanlar acil durumlarda önemli görevler üstlenir. Sponge – sünger boyunluk kullanımı hakkında merak edilen detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Sponge – Sünger Boyunluk Nedir?

Sponge – sünger boyunluk ekipmanı, esasında bir korse gibi benzer işlevsel özelliklere sahip ekipmandır. Kullanım sebebi bir hayli farklı nedenlerden kaynaklandığı için farklı modelleri mevcuttur. Basit boyun ağrılarında boynu dinlendirmek için basit bir  sünger materyali kullanılarak imal edilen bu ekipmanlar ilk yardım çantasında da yer alır. Medikal dünyasında pheledelphia adıyla adlandırılan sünger boyunluklar, daha ciddi vakalarda da kullanılabilir. Sert süngerden imal edilen bu boyunluklar, yaralanmalarda sık sık gördüğümüz tıbbi ekipmanlardan biridir.

Medikal Boyunluk Neden Takılır?

Medikal boyunluk takma nedenleri, yaşanan sakatlık durumlarına göre değişiklik gösterebilir. İnsan boynu, omurilik ve buradan çıkan sinirlerin geçtiği bir alan olduğu için sağlık konusunda son derece önemlidir. İnsan boynunun ne kadar önemli olduğunu bilen acil müdahale ekipleri de mutlaka yanında sünger boyunluklar bulundurarak bu tür hasarlarda gerekli ilk müdahaleyi yapabilirler. Sünger boyunluk kullanım sebeplerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Darbe ve zedelenme gibi durumlarda boyun bölgesini korumak
  • Boyundan alınan zararların şiddetini düşürmek
  • Boyun fıtığı ve boyun düzleşmesi gibi vakalarda tedavi amaçlı bir ekipman olarak kullanmak
  • Boyun dışında kalan baş, omuz ve trapez bölgesindeki ağrıların şiddetini azaltmak
  • Boyundan kaynaklanan tüm hastalıkların tedavisinde önlem amaçlı kullanmak
  • Kaza anında şüpheli servikal travma sebepli koruma amaçlı kullanmak 

Görüldüğü üzere basit bir sünger materyalinden imal edilen ve hafif yapıda olan boyunluklar, medikal anlamda önemli görevler üstlenir. Sünger boyunluk takma sebepleri bu şekilde sıralanabilir. Bunun dışında kişinin boyun bölgesinde hissettiği ağrı ve zedelenmelerin geçmesi için tedavi amaçlı da sünger boyunluk ekipmanları tercih edilebilir.

Sünger Boyunluk Hangi Durumlarda Kullanılır?

Sünger boyunluk kullanımı, özellikle boyun bölgesine alınan travmatik hasarlarda etkilidir. Sünger materyalinden yapılan bu boyunluklar basit zedelenmeler ve darbelerde koruma amaçlı kullanılabilir. Ayrıca boyun bölgesiyle birlikte omuzda hissedilen acı ve ağrıların giderilmesi için sünger boyunluk kullanımı giderek artmaktadır. Boyun hareketlilik oranının en yüksek olduğu omurga bölgesi olduğu için bu bölgeye alınan darbelerde sinirsel hasar almamak için sünger boyunluk kullanımı tavsiye edilir. Boyunluklardaki sünger kalitesi kullanım amaçlarına göre değişiklik gösterir.

Sünger Boyunluk Modelleri

Sünger boyunluk çeşitleri, kullanım alanlarına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Sünger boyunluk takan bir kişi, öne karaya veya sağa sola hiçbir şekilde boyun hareketi yapamaz. Bu tip boyunluklar genellikle ağır ameliyatlar sonrasında ya da büyük hasarlı trafik kazalarında tercih edilir. Boyun bölgesinde kesinlikle hareket etmemesi gereken durumlarda kullanılan sünger boyunluk çeşitleri de vardır. Genel anlamda sünger boyunluk modellerini 3 farklı başlık altında incelemek mümkündür:

  • Klasik sünger boyunluk modeli
  • Philedelphia tipi Sünger Boyunluk
  • Nelson tipi Sünger Boyunluk

Boyun bölgesinin kesinlikle öne veya arkaya hareket etmemesi gereken durumlarda sert malzemeden üretilen boyunluklar kullanılır. Öte yandan Nelson tipi boyunluklar tek parçadan oluştuğu için pratik bir şekilde kullanılabilir. Yumuşak doku ve boyun incinmeleri gibi durumlarda da bu tür boyunluk kullanımı önemlidir. Sponge – sünger boyunluk ekipmanları en çok tercih edilen medikal ekipmanlar arasında yer alır.