Gazlı bez kullanımı ve çeşitleri, özellikle medikal alanda duyulan ihtiyaçları karşılamak için önemlidir. Bilindiği üzere daha çok pansuman yapmak ve yaraları tedavi etmek için müdahalede bulunulduğunda gazlı bez kullanılır. Bu yüzden gazlı bezin ne şekilde uygulanacağını iyi bilmek önemlidir. Gazlı bez kullanımı konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da gazlı bez çeşitleridir. Ecza dolabında yer alan bu ekipmanın sağlık alanında nasıl ve ne zaman kullanılacağının iyi bilinmesi gerekir.

Gazlı Bez Nedir?

Gazlı bez ekipmanı, ecza dolaplarında mutlaka bulundurulması gereken ekipmanlardan biridir. Çünkü ecza dolaplarında hidrojen, tentürdiyot ve pamuk gibi olmazsa olmaz pansuman ekipmanlarından biri de gazlı bezdir. Gazlı bez temelde yapılışına bakıldığında sadece pamuklu bir kumaştan oluşur. İçeriğinde gaz bulunmayan ve antiseptik maddeli özel bezler haricinde mikrop öldürme işlevi de olmayan sıradan pamuklu bir bezdir.

Gazlı bezin temel kullanım amacı, cilt üzerindeki yarar bölgelerinde uygulanan pansumanın kalıcılığını ve ektisini arttırmaktır. Ciltte bir yara olduğunda ve o yaranın tedavi edilmesi istendiğinde yara üzerine bazı pansuman kremleri veya ilaç sürülür. İşte bu tür ilaçların yara bölgesinde etkili bir şekilde kalmasını ve dağılmamasını sağlayan ekipmanların başında gazlı bezler gelir. Gazlı bez, doğrudan yaraya değdirilebilme özelliği sayesinde kişinin canını yakmadan yaranın tedavi edilmesini sağlar.

Gazlı Bez Kullanım Alanları Nelerdir?

Gazlı bez kullanım yerleri özellikle kapalı yaralar olmalıdır. Tampon yapılması gereken açık ve kanayan yaralara gazlı bez ile müdahale edilmesi doğru olmadığı için tavsiye edilmez. Öte yandan yaranın çevresinde veya üzerinde cam parçaları, kıymık ve benzeri yabancı maddeler varsa, gazlı bez sarılmaması gerekir. Çünkü yaraya bu bezle baskı uygulamak zararlı cisimlerin daha derine batmasına neden olabilir. Genel anlamda gazlı bez kullanım alanlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Yara pansumanlarında
  • Ameliyatlarda sıvıların kurulanmasında
  • Geçici kanamayı durdurmak için
  • Jinekolojide hijyenik amaçlarla

Gazlı bez, geçmişten günümüze pansuman yaparken kullanılan en sağlıklı ve hijyenik ekipmanların başında gelir. Gazlı bez üretimi genellikle birinci sınıf kalitedeki pamuk ipliğinden yapıldığı için sağlık açısından herhangi bir yan etkisi görülmez. Kullanım alanlarına uygun olması için gazlı bezlerin hidrofili yapıda olması yani sıvıyı çabucak içine çekip hapseden özelliklere sahip olması önem taşır.

Gazlı Bez Türleri Nelerdir?

Gazlı bez çeşitleri farklı amaçlar için kullanıldığı için birbirinden farklı özellikler taşıyabilir. Spanç adıyla da adlandırılan gazlı bez, kare veya dikdörtgen şekillerde 9 ila 24 kat aralıklara sahip serbest lifli bir yapıya sahiptir. Dikişsiz olarak katlanarak tasarlanmış yapısı sayesinde pek çok tıbbi medikal alanda kullanılabilir.

Gazlı bez çeşitleri, genel anlamda sıvıyı veya kanı engelleme amacıyla kullanıldığı için hidrofil yani emici özelliği yüksek bezlerden oluşur. Sıvıyı hızlı biçimde içine çekebilen gazlı bez ya da spanç medikal alanda en çok kullanılan türlerden biridir. Her ecza deposunda mutlaka görmeye alışkın olduğumuz gazlı bezlerin büyük bir çoğunluğu yüksek hidrofil özelliğine sahip lifli pamuktan imal edilir.

Gazlı Bez ve Flaster Aynı Mıdır?

Gazlı bez ve flaster farkları da en çok merak edilen konular arasında yer alır. Tıbbi alanda flaster ismiyle kullanılan medikal ürünlere halk arasında yara bandı denir. Derin yaralarda birbirinden uzaklaşan yara kenarlarını bir araya getirmek ve tedaviyi hızlandırmak için kullanılan flaster, gazlı bezden farklı yapıda bir üründür. Gazlı bez farklı pansuman ihtiyaçlarında tercih edilen pamuklu medikal ekipmandır.