1000 TL ve Üzeri Alışverişlerinizde Kargo Bedava!
Menü
Kapat
Hesabım
Şifremi Unuttum
Kapat
Sepetim
Fetal Doppler Nedir? Nasıl ve Hangi Durumlarda kullanılır? Zararlı mıdır?
26.05.2024

Fetal Doppler Nedir? Nasıl ve Hangi Durumlarda kullanılır? Zararlı mıdır?

Fetal doppler, tıbbi ekipmanlar arasında yer alan ve hastanın kan akışını ölçmek için kullanılan özel bir ultrason cihazıdır. Ana arter ve damarlardaki kan akış miktarını kontrol etmek için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanır. Bu cihaz günümüzde en çok kullanılan tıbbi ekipmanlar arasında yer alır. Fetal doppler hakkında merak edilen tüm soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Fetal Doppler Nedir?

Fetal doppler cihazı, hastanın ana arter ve damarlarındaki kan akış miktarını kontrol etmek için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanan bir ultrason cihazıdır. Temelde hastanın kan akışını ölçmek için kullanılan bu cihaz, normal ultrasondaki gibi ses dalgalarını kullansa da kan akışını gösterdiği için diğer makinelerden ayrılır.

Fetal doppler ultrasonu, az hazırlık gerektiren, risksiz ve hiç acı vermeyen bir tedavi yöntemi olduğu için yaygın şekilde kullanılır. Hastaların kan akış durumu hakkında bilgi almak istenildiği zaman, kolay ve hızlı sonuç verir. Herhangi bir yan etki bırakmadığı için de tercih edilir. Fetal doppler ultrasonografi yöntemi, hastanın kol bacak ve boyun damarlarındaki pıhtı veya atardamarlardaki daralmaların sebeplerini ortaya çıkarmada faydalıdır.

Fetal Doppler Hangi Durumlarda Kullanılır?

Fetal doppler kullanım amaçları, farklı yöntemlerle gündeme gelebilir. Bu yüzden tıbbi cihazın kullanım amacına uygun olarak 3 farklı türü de bulunur. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Spektral doppler: Ölçüm sonuçlarını görsel yerine grafiksel olarak gösterir. Kan akışını inceler ve akış dağılımının ayrıntılı analizini yüksek çözünürlüklü bir şekilde yapar.
  • Power doppler: Küçük vasküler yapıları ve yavaş kan akışını göstermede en etkili yöntemlerin başında gelir. Renkli dopplerin kullanılmadığı yerlerde power doppler cihazı ile istenilen sonuçlar alınabilir fakat çözünürlük seviyesi düşüktür.
  • Renkli doppler: Hastanın kan damarının görüntüsünü oluşturmak için standart ultrason yöntemidir. Bilgisayar üzerinden kan damarı görüntüsü, kan akış hızı ve yönü renkli bir şekilde tespit edilebilir.

Görüldüğü üzere farklı teknik cihazlara bölünse de fetal doppler için genellikle aynı amaçlar öne çıkar. Bu cihazın temel kullanım amaçları, hastanın kan damarlarındaki ve ana arterdeki kan akış şiddetini, yönünü ve hızını net bir şekilde inceleyebilmektir. Bu sayede fetal doppler cihazı hastanelerde yaygın bir şekilde kullanılır.

Fetal Doppler Neden Çekilir?

Fetal Doppler çekiş nedenleri hastanın kan damarlarındaki kan akış hızında bir azalma görülmesiyle ilgilidir. Bunun yanı sıra fetal doppler yönteminin nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Derin ven trombozu teşhisinde, vücudun derinliklerindeki bir damarda pıhtı olması durumunda.
  • Kan pıhtılarını ve tıkalı damarları bulmak için.
  • Bacak damarlarındaki zayıf işleyen kapaklar ve bacaklarda kan toplanması durumunda.
  • Anevrizma tespitinde.
  • Cildin alt tabakasındaki bir damarda iltihap olduğunda.
  • Kalp kapağı kusurları ve doğuştan kalp hastalıklarında.
  • Varisli damarları incelemek için.
  • Felç sonrası kan akışını kontrol etmek için.
  • Böbrek ve karaciğer nakli sonrasında.

Fetal Doppler Nasıl Çekilir?

Fetal doppler çekim yöntemi tıbbi cihazın kullanım amaçlarına göre değişiklik gösterebilir. Hastanın doppler çekimi yapılacak bölgesinin çıplak olması gerekir. Bunun yanı sıra gözlük, takma diş, kontak lens, işitme cihazı gibi şeyleri çıkarmadan fetal doppler çekilebilir. Kol veya bacak çekimi için, baş hafifçe kaldırılır ve açıktaki kol veya bacak hafifçe dışarı doğru çevrilir. Bacak taraması için bazen yüzüstü yatılması istenebilir.

Fetal Doppler Zararlı Mıdır?

Fetal doppler zararları olmayan ağrısız bir işlemdir. Zararlı radyasyona maruz bırakmadığı için yaygın bir şekilde kullanılır. Fetal doppler tetkik yöntemlerinde risk bulunmamaktadır.

Blog Son Eklenenler
Muayene Eldiveni Nedir?

Muayene Eldiveni Nedir?

Tıbbi muayene eldiveni , adından da anlaşılacağı üzere sağlık sektöründe en çok kullanılan medikal ürünlerin başında gelir. Doktorlar ve sağlık çalışanları arasında nitril eldiven adıyla da anılan muayene eldiveni, hijyen ve kullanım kolaylığı sağlar. Özellikle hastanelerde ve sağlık ocaklarında hijyeni sağlamak için sık sık tercih edilen muayene eldiveni kullanım alanları bir hayli geniştir. Genelde sağlık sektöründe kullanılsa da muayene eldivenlerini iş güvenliği sebebiyle kimya ve kozmetik sektörlerinde yaygın bir şekilde kullanıldığı bilinir. Bu yazımızda muayene eldiveni nedir , ne işe yarar ve özellikleri nelerdir gibi en çok merak ettiğiniz soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Devamını Oku
27.05.2024
İdrar Stribi Nedir?

İdrar Stribi Nedir?

İdrar stribi, hastane ve aile sağlığı merkezi gibi yerlerde en çok kullanılan medikal ekipmanlar arasında yer alır. Adından da anlaşılacağı üzere hastanın muayene olması sırasında vereceği idrar tahlilinde bu tür kullan at yapıdaki stribler kullanılır. Hasta olan kişiden alınan idrar örneği ilk önce görünütüsü ve rengi bakımından doktorlar tarafından test edilebilir. Ayrıca koku gibi dansite özellikler de strip üzerinde farklılık gösterebilir. Sağlık sektörünün olmazsa olmaz medikal ekipmanlarından biri olan idrar stribi günümüzde hastaların da merak ettiği bir ekipmandır. Kullan – at prensibine sahip idrar stribi sayesinde hastaların etkili biçimde muayene edilmesi sağlanabilir.

Devamını Oku
27.05.2024
Branül Nedir?

Branül Nedir?

Branül kullanımı özellikle sağlık sektöründe oldukça yaygındır. Hastaların sık sık karşılaştığı branül, ismen yabancı gelse de hastalar tarafından yakından bilinen bir medikal ekipmandır. Genel olarak kan alımlarında acı duyulduğu iddia edilse de branül kullanıldığında hastanın daha kolay ve acısız bir şekilde kan vermesine yardımcı olan bir araçtır. Sağlık sektöründe çalışanların yoğun şekilde kullandığı branül hakkında tüm merak edilenleri bu yazımızda bulabilirsiniz. Medikal ekipmanlar arasında yer alan branüller, sağlık sektöründe en çok ihtiyaç duyulan ekipmanlardandır.

Devamını Oku
27.05.2024
Abeslang Nedir?

Abeslang Nedir?

Abeslang çubuğu özellikle hastanelerde muayene olan hemen hemen herkesin mutlaka karşılaştığı bir tıbbi ekipmandır. Geçmişten günümüzde muayene sırasında en çok kullanılan medikal ekipmanlardan biri olan abeslang, isim olarak yabancı olunsa da herkesin bildiği bir araçtır. Hastaların muayene olurken sık sık karşılaştıkları abeslang sağlık sektöründe kullanılan bir çubuktur. Tek kullanımlık medikal ekipmanlar arasında yer alan abeslang her sağlık ocağında veya hastanede mutlaka bulunması gereken malzemelerdendir. İnternet üzerinden abeslang nedir , nasıl kullanılır gibi soruların yanıtlarını arayanlar bu yazımızda merak ettikleri detayları öğrenebilirler.

Devamını Oku
27.05.2024
Aile Hekimliği Performans ve Kalite Dokümanları Nelerdir?

Aile Hekimliği Performans ve Kalite Dokümanları Nelerdir?

Aile hekimliği performans ve kalite belgeleri, her sağlık ocağında bulunması gereken ekipmanlar arasında yer alır. Sağlık ocaklarında veya aile sağlığı merkezlerinde, halkın çeşitli konularda bilinçlenmesini sağlayan bu dokümanlar fotoğraflı veya resimli olabilir. Aynı zamanda sadece aile sağlığı merkezini kullanan hastaların değil sağlık ocağında çalışan personeli de yakından ilgilendiren talimatnameler ve belgeler bu dokümanlar içinde yer alabilir. Aile hekimliği performans ve kalite dokümanları, kullanım koşullarına göre farklı çeşitlere ayrılabilir.

Devamını Oku
27.05.2024
Aile Hekimliği Genel Malzemeleri Nelerdir?

Aile Hekimliği Genel Malzemeleri Nelerdir?

Aile hekimliğinde kullanılan malzemeler, genel olarak kullan at tipinde ve steril ekipmanlardan oluşur. Hastaların aile sağlığı merkezlerinde sağlık koşullarına uygun bir şekilde muayene edilip hastalıklarının tedavisinde bu malzemelere büyük ihtiyaç vardır. Tahlil tüpleri gibi ufak görünen ekipmanlar bile aile hekimliği genel malzemeleri arasında önemli bir yer edinir. Her aile hekimliğinde hastaların muayene ve tedavileri için bazı saklama koşullarına uygun ölçüde belirli malzeme ihtiyaçları vardır. Aile hekimliği malzemeleri ile hastaların muayene ihtiyaçları da sorunsuz bir şekilde tamamlanmış olur.

Devamını Oku
27.05.2024
Tıbbi Atık Toplama Ekipmanları Nelerdir?

Tıbbi Atık Toplama Ekipmanları Nelerdir?

Tıbbi atık toplama araçları, özellikle hastane ve özel kliniklerde en çok kullanılan medikal ekipmanlar arasında yer alır. Tıbbi alanda hasta muayene ve tedavilerinde kullanılan malzemelerin düzenli bir şekilde toplanıp imha edilmesi gerekir. Bu yüzden tıbbi atıkların hastalara, sağlık personeline ve çevreye zarar vermemesi adına tıbbi atık toplama ekipmanları kullanılır. Hemen hemen bütün hastane ve kliniklerde gördüğümüz bu ekipmanların sağlık personeli tarafından aslına uygun olarak kullanılması gerekir. Ancak bu sayede tıbbi materyaller sağlığa ve çevreye zarar vermeden toplanıp sorunsuz bir şekilde imha edilebilir.

Devamını Oku
27.05.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.