Fetal doppler, tıbbi ekipmanlar arasında yer alan ve hastanın kan akışını ölçmek için kullanılan özel bir ultrason cihazıdır. Ana arter ve damarlardaki kan akış miktarını kontrol etmek için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanır. Bu cihaz günümüzde en çok kullanılan tıbbi ekipmanlar arasında yer alır. Fetal doppler hakkında merak edilen tüm soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Fetal Doppler Nedir?

Fetal doppler cihazı, hastanın ana arter ve damarlarındaki kan akış miktarını kontrol etmek için yüksek frekanslı ses dalgaları kullanan bir ultrason cihazıdır. Temelde hastanın kan akışını ölçmek için kullanılan bu cihaz, normal ultrasondaki gibi ses dalgalarını kullansa da kan akışını gösterdiği için diğer makinelerden ayrılır.

Fetal doppler ultrasonu, az hazırlık gerektiren, risksiz ve hiç acı vermeyen bir tedavi yöntemi olduğu için yaygın şekilde kullanılır. Hastaların kan akış durumu hakkında bilgi almak istenildiği zaman, kolay ve hızlı sonuç verir. Herhangi bir yan etki bırakmadığı için de tercih edilir. Fetal doppler ultrasonografi yöntemi, hastanın kol bacak ve boyun damarlarındaki pıhtı veya atardamarlardaki daralmaların sebeplerini ortaya çıkarmada faydalıdır.

Fetal Doppler Hangi Durumlarda Kullanılır?

Fetal doppler kullanım amaçları, farklı yöntemlerle gündeme gelebilir. Bu yüzden tıbbi cihazın kullanım amacına uygun olarak 3 farklı türü de bulunur. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Spektral doppler: Ölçüm sonuçlarını görsel yerine grafiksel olarak gösterir. Kan akışını inceler ve akış dağılımının ayrıntılı analizini yüksek çözünürlüklü bir şekilde yapar.
  • Power doppler: Küçük vasküler yapıları ve yavaş kan akışını göstermede en etkili yöntemlerin başında gelir. Renkli dopplerin kullanılmadığı yerlerde power doppler cihazı ile istenilen sonuçlar alınabilir fakat çözünürlük seviyesi düşüktür.
  • Renkli doppler: Hastanın kan damarının görüntüsünü oluşturmak için standart ultrason yöntemidir. Bilgisayar üzerinden kan damarı görüntüsü, kan akış hızı ve yönü renkli bir şekilde tespit edilebilir. 

Görüldüğü üzere farklı teknik cihazlara bölünse de fetal doppler için genellikle aynı amaçlar öne çıkar. Bu cihazın temel kullanım amaçları, hastanın kan damarlarındaki ve ana arterdeki kan akış şiddetini, yönünü ve hızını net bir şekilde inceleyebilmektir. Bu sayede fetal doppler cihazı hastanelerde yaygın bir şekilde kullanılır.

Fetal Doppler Neden Çekilir?

Fetal Doppler çekiş nedenleri hastanın kan damarlarındaki kan akış hızında bir azalma görülmesiyle ilgilidir. Bunun yanı sıra fetal doppler yönteminin nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Derin ven trombozu teşhisinde, vücudun derinliklerindeki bir damarda pıhtı olması durumunda.
  • Kan pıhtılarını ve tıkalı damarları bulmak için.
  • Bacak damarlarındaki zayıf işleyen kapaklar ve bacaklarda kan toplanması durumunda.
  • Anevrizma tespitinde.
  • Cildin alt tabakasındaki bir damarda iltihap olduğunda.
  • Kalp kapağı kusurları ve doğuştan kalp hastalıklarında.
  • Varisli damarları incelemek için.
  • Felç sonrası kan akışını kontrol etmek için.
  • Böbrek ve karaciğer nakli sonrasında.

Fetal Doppler Nasıl Çekilir?

Fetal doppler çekim yöntemi tıbbi cihazın kullanım amaçlarına göre değişiklik gösterebilir. Hastanın doppler çekimi yapılacak bölgesinin çıplak olması gerekir. Bunun yanı sıra gözlük, takma diş, kontak lens, işitme cihazı gibi şeyleri çıkarmadan fetal doppler çekilebilir. Kol veya bacak çekimi için, baş hafifçe kaldırılır ve açıktaki kol veya bacak hafifçe dışarı doğru çevrilir. Bacak taraması için bazen yüzüstü yatılması istenebilir.

Fetal Doppler Zararlı Mıdır?

Fetal doppler zararları olmayan ağrısız bir işlemdir. Zararlı radyasyona maruz bırakmadığı için yaygın bir şekilde kullanılır. Fetal doppler tetkik yöntemlerinde risk bulunmamaktadır.