Ayak bileği splinti, adından da anlaşılacağı üzere ayak bileğinde meydana gelen sorunlarda kullanılan bir medikal ekipmandır. Kırık, çıkık, çatlama ve buna benzer travma durumlarında ayaktaki tedavi sürecini hızlandırmak amacıyla ayak bileği splinti adı verilen medikal ekipmanlar kullanılabilir. Ayak bileği ateli adı verilen destekle de yürüme işlemi yapılabilir. Ancak her tedavi sürecinde olduğu gibi bazı iyileşme belirtilerinin oluşmasından sonra yürüme sorunsuz bir şekilde gerçekleşir.

Ayak Bileği Splinti Nedir?

Ayak bileği splinti, kullanım amacına göre farklı biçimlerde üretilebilir. Genellikle burkulma, kırık, çıkık ve benzeri travmatik durumlarda ayağa fazla yük binmemesi için ayak bileği splinti kullanılır. Ayak bileğinin iyileşmesi için zamana ihtiyacı vardır ve bu süreçte ayak bileğinde oluşacak basınçlar iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilir. Ağırlık vermeden yürüme ve ayakta durma gibi ihtiyaçları karşılamak için ayak bileği splinti ekipmanları kullanılabilir.

Kaliteli materyalden üretilen ayak bileği splinti, burkulma ve kırık gibi vakalarda en çok kullanılan medikal ekipmanlar arasında yer alır. Günümüzde doktorlar da hastaların iyileşme sürecini hızlandırmak ve bu süreçte ayak bileğinde fazla ağrı hissetmemeleri için bu ekipmanların kullanılmasını tavsiye eder. Kaza sonrası kırık, çıkık ve burkulma gibi yaralanmalarda ayak bileği splinti kullanımı öne çıkar.

Ayak Bileği Splinti Ne Zaman Kullanılır?

Ayak bileği splinti kullanım zamanı, doktorun belirlediği tedavi süreci içindedir. Yaralanmalar sonucunda ayak bileğinde travma meydana gelmişse, ağırlık vermeden iyileşme sürecinin geçmesi beklenmelidir. Genellikle zamana ihtiyaç duyulan bu süreçte çok erken yürümek ya da ayak bileğine aşırı yük bindirmek sorunlara yol açabilir. Bu tür yapılmaması gereken hareketler ayak bileğindeki hasarların iyileşmesini olumsuz etkileyebilir.

Daha fazla hasara yol açmamak için ayak bileği splinti veya ayak bileği ateli gibi medikal ekipmanların kullanılması tavsiye edilir. Bu tür konularda ayak bileği ateli kullanarak ne zaman yürüyeceğinizi öğrenmek için en güvenli bilgileri alabileceğiniz doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.

Ayak Bileği Ateli Neden Kullanılır?

Ayak bileği ateli kullanım sebepleri de en çok merak edilen konular arasında yer alır. Bir ayak bileği atelinin kullanılmasını gerektirecek en yaygın sebeplerden bazıları şunlardır:

  • Ayak bileğinde meydana gelen burkulmalar
  • Ayak bileği eklemindeki kırıklar
  • Alt bacak kemiklerinin ucundaki kırık
  • Burkulma, kırık, ciddi yumuşak doku zedelenmesi ve laserasyon sonrası onarım süreçlerinde geçici olarak immobilizasyon sağlamak
  • Ağrı ve spazmı kontrol altında tutmak
  • Şişliği azaltmak ve ödemi atmak
  • Burkulma, kırık ve ağrılı eklemlerle ilişkili daha fazla yumuşak doku veya eklemin zarar görmesini engellemek
  • Nörovasküler yaralanmayı önlemek

Görüldüğü üzere bu tür vakalarda ayak bileği splinti ve ateli kullanmak son derece önemlidir. Hastanın bir an önce iyileşmesi ve yeniden hayat kalitesine kavuşabilmesi için belirlenen zaman aralığında bu medikal ekipmanları kullanması gerekir.

Atel Nedir ve Ne İşe Yarar?

Atel temel işlevi, ayak bileğinde veya yumuşak dokularında meydana gelen yaralanmanın kısa sürede tedavi edilmesini kolaylaştırmaktır. Bunun anı sıra yaralanmalarda eklem kırığının redüksiyonu sırasında ağrısız bir iyileşme süreci elde edilmesi için atel kullanılabilir. Atel çeşitli malzemelerden yapıldığı için farklı teknikler kullanarak ayak bileği atelleri uygulanabilir.

Atel ile Yürümek Mümkün Mü?

Atel ile yürümek mümkün olmakla birlikte çoğu zaman bu ilk takıldığı sırada olmaz. Hastalar genellikle ayak bileklerinde veya hasarlı bölgelerinde bir miktar iyileşme görüldükten sonra atel ile yürüme işlemine başlayabilirler. Benzer şekilde ayak bileği splinti ile yürüme konusunda doktora danışılması gerekir.