Koltuk değneği, baston ve yürüteç ekipmanları, özellikle fiziksel yaralanmalarda en çok kullanılan medikal destekler arasında yer alır. Koltuk altı değnekler, çeşitli sebeplerden dolayı yaygın bir şekilde kullanılan medikal ekipmanlardandır. Bu yüzden kırık, ameliyat, inme sonucu felç gibi durumlardan dolayı koltuk değneği, baston ve yürüteç kullanmak zorunda kalabiliriz. Önemli olan bu medikal ekipmanların ne zaman ve nasıl kullanılacağını iyi bilmektir.

Koltuk değneği, Baston ve Yürüteç Nasıl Kullanılır?

Koltuk değneği, baston ve yürüteç kullanımı sırasında pratik bilgilerden yararlanarak kendinize güveninizi artırabilirsiniz. Bu medikal ekipmanların destek amaçlı daha kolay bir şekilde kullanılması için genel tavsiyelere dikkat edilmelidir. Ev içi veya çevredeki takılıp düşmeye yol açacak elektrik kablolarının ve halıların ortadan kaldırılması önemlidir. Bunun için ev içinde bu değnekler ile gezmenizi zorlaştıracak gereksiz eşyaları da kaldırın.

Koltuk Değneği ile Nasıl Yürünür?

Koltuk altı değneği yürüme konusunda uygun pozisyonda kullanım son derece önemlidir. Bu yüzden doktorunuzun tavsiyesi üzerine koltuk altı değneği kullanmaya başladıysanız şu tavsiyelere uymanız gerekir:

  • Ayakta dik dururken, koltuk altı değneğinin üst noktası, koltuk altınızın 3 cm altında bir mesafede olması gerekir.
  • Değnekleri tutma yeri kalça hizasındadır.
  • Ayakta dururken dirsekler vücuda biraz temas etmelidir.
  • Değnekler vücudun her iki yanında sımsıkı durmalı, el tutamakları ve koltuk altına temas edecek yerlerin yumuşak dokulu olması gerekir. 

Yürüme sırasında ise değnekler yaralı bacağın görevini üstlenir. Yaralı bacak havadayken değnekleri öne atıp arkasından sağlam bacağını getirmeniz yeterli olur. Yürürken ayaklara bakmak yerine öne bakmanız önemlidir.

Koltuk Değneği ile Nasıl Merdiven Çıkılır?

Koltuk değneği ile merdiven çıkma konusu da bazı püf noktalar içerir. Başarılı bir şekilde değnek kullanabilmek için merdiven çıkma sırasında bir eliniz merdiven kolluklarında ve bir eliniz değnekte olmalıdır. Daha sonra basamakları bire birer çıkarak merdiven tırmanılabilir. Merdiven inme işlemi ise çıkma kadar zor değildir. Aynı prensipleri uygulayarak çıktığınız merdivenden zorlanmadan aşağı inebilirsiniz. Bu süreçte 2 koltuk değneğini diğer elinizde tutmanız gerekir.

Baston ve Yürüteç Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Baston ve yürüteç kullanımı sırasında da dikkat edilmesi gereken çok önemli bazı kriterler vardır. Baston ve kanedyen adı verilen yürüteç ekipmanları, genellikle hafif yaralanmalarda kullanılan bir medikal ekipmandır. Bununla birlikte yaşlıların güç almak için de kullandığı baston ve yürüteç kullanımı sırasında şu hususlara dikkat edilmesi gerekir:

  • Ayakta bastonu tutarken dirsek hafif kıvrık pozisyonda olmalıdır.
  • Baston tutuş pozisyonunda bastonun desteğe ihtiyacınız olan tarafın karşısında konumlanması gerekir.
  • Yürürken baston ve yaralı bacak aynı anda salınır yani aynı anda önde yere basar.
  • Bastonla yürümeye başlarken, arkasından sağlam adımla yürüme tekrar eder.
  • Merdiven çıkarken bir elinizde baston ve bir elinizde merdiven korkuluğu olması gerekir.
  • Merdiven çıkarken ilk olarak sağlam basak üst basamağa konur. Ardından güç alınıp baston ve merdiven korkuluğuna destek alarak bir adım yukarı çıkılır.
  • Merdivenden inerken ise önce yaralı bacak atılır, arkasından sağlam bacak gelir. 

Görüldüğü üzere yaralanmalar sonrası baston kullanımında bu tür kriterlere önem verilmesi gerekir. Genellikle kalça protezi ameliyatlarından sonra tavsiye edilen yürüteç ise dört ayaklı bir medikal ekipmandır. Yürüteç ile yürüme işleminde bir adım mesafesi kadar yürüteci öne aldıktan sonra kollardan güç alarak sağlam ayağınızı öne atmanız gerekir. Bu sayede koltuk değneği, baston ve yürüteç ile küçük adımlarla ilerlemek mümkündür.