Tansiyon aleti özellikleri, elektronik veya manuel olmasına göre değişiklik gösterir. Üst kola veya bileğe bağlı manşondan oluşan bir sistolik ve diyastolik kan basıncını belirlemek için kullanılan cihazlardır. Tansiyon aletleri, medikal anlamda en çok tercih edilen ve aranan ekipmanlardandır. Pek çok farklı parçası bulunan tansiyon aletleri, adından da anlaşılacağı üzere vücut tansiyonunu ölçmek için kullanılır.

Tansiyon Aleti Nedir?

Tansiyon aleti, kullanımı son derece pratik olan ve kan basıncını ölçen bir cihazdır. Üst kola ya da bileğe bağlı manşondan oluşur. Tansiyon aletinde kol etrafına sarılan şişirebilir özellikteki lastiğe manşet denir. Ölçüm cihazı manşonun basıncını gösterir. Tansiyon aletine bağlı parçalardan biri olan pompa, manşeti şişirir ve bir valf de bu havayı serbest bırakır. Arteryel kan akımı seslerini dinlemek için de tansiyon aletine bağlı olarak stetoskop kullanılır.

Tansiyon aleti kullanılırken 2 farklı basınç gözlemlenir. Kalp atınca arterlerden zorlanan kan basınçla bir artışa sebep olur. Bu basınç artışına sistolik basınç adı verilir. Öte yandan kalp ventrikülleri başka bir ritme hazırlanırken basınç azalır. Bu süreçteki düşük basınca diyastolik basınç adı verilir. Tansiyon aleti yüksek ve düşük basınçları ölçmeye yarar.

Tansiyon Aleti Türleri Nelerdir?

Tansiyon aleti çeşitleri kullanım tarzlarına ve teknolojisine göre değişiklik gösterebilir. Medikal anlamda kullanılan tansiyon aletleri, 3 farklı türe sahiptir. Tansiyon aleti, kullanımı daha rahat ve doğru olmasına bağlı olarak seçilmelidir. En çok tercih edilen 3 farklı tansiyon aleti çeşidi şunlardır:

Dijital göstergelere sahip tansiyon aletleri, otomatik olduğu için bütün işi kendisi yapar. Dolayısıyla birisinin manşonu kullanmasına veya kan akış seslerini dinlemesine gerek kalmadan tansiyon ölçümü yapmaya yarayan aletlerdir. Bunun yanı sıra dijital tansiyon aletleri doğruluk bakımından daha düşük oranda doğruluk payına sahiptir. Sağlık alanında bazı hastanelerde tarama için dijital tansiyon aleti kullanılabilir ancak bazı durumlarda okumaları doğrulamak adına uzmanlar tarafından manuel tansiyon aletleri kullanılır.

Tansiyon Aleti Nasıl Kurulur?

Tansiyon aleti kurulumu, manuel veya otomatik olmasına göre değişiklik gösterir. Manuel tansiyon aletinin kurulumu da son derece basittir. Kan basıncının düzenli olarak kontrol edilmesi iyi bir fikir olmakla birlikte evde tansiyon ölçmek bu konudaki endişelerin önüne geçilmesini sağlar. Tansiyon aleti kurulumu şu şekilde yapılabilir:

  • Tansiyon aleti ekipmanlarını hazırladıktan sonra sandalyeye oturun. Manşonu, stetoskopu, manometreyi ve puarı çıkarın.
  • Kolunuzu yükseltin, bu sayede dirseğinizi büktüğünüzde dirseğiniz kalbinize paralel konumda olacaktır. En doğru tansiyon ölçümü kol bu vaziyetteyken yapılır.
  • Manşonu üst kolunuza yerleştirin.
  • Manşetin ideal sıkılıkta olduğundan emin olun.
  • Stetoskopun başını (diyafram olarak da bilinir) kolunuzun iç kısmına düz bir şekilde yerleştirin.
  • Basınç göstergesini sabit bir yüzeye yerleştirin.
  • Pompayı alın ve valfi sıkın. Bunsan sonra tansiyon ölçümü aşamasına geçilebilir. 

Tansiyon Aleti Nasıl Kullanılır?

Tansiyon aleti kullanımı için öncelikle pompa yardımı ile manşonu şişirmek gerekir. Manşondan gelen basınç geçici olarak kan akışını kesip ponksiyonda büyük bir arteri tıkar. Ardından valfi serbest bırakarak manşondaki havanın yavaşça çıkmasını sağlayın. Bu süreçte ölçere dikkat edin. En doğru tansiyon ölçümü için ölçerdeki iğe saniyede 3 mm hızla aşağı doğru hareket etmelidir. Sistolik ve diyastolik kan basıncınızı not edin Bu şekilde tansiyon aletleri kullanımı oldukça rahat ve pratik bir biçimde yapılabilir. Gerekli gördüğünüz durumda yanınızda bir destekçinizin olması en doğru sonucu ölçebilmek için faydalı olacaktır.