Otoskop ekipmanı, kulak muayenesi yapılırken kullanılan tıbbi medikal araç gereçler arasında yer alır. Kulak kanalının hangi durumda olduğunun incelenmesi ve kulak kıkırdak yapısının kontrol edilmesi için otoskop kullanılması gerekir. Kulağın kanaldan başlayarak kulak iç yapısına kadar uzanan bölgenin incelenmesinde büyük faydalar sağlayan otoskop tıbbi medikal bir cihazdır.

Otoskop Nedir?

Otoskop cihazı, kulak muayenelerinde en çok kullanılan medikal ekipmanlar arasında yer alır. Hastanın kulak muayenesi yapılırken, kulak kanalının iç yapısını görebilmek ve inceleyebilmek için geliştirilen bu cihazlar kullanılır. Otoskop cihazları, portatif ve kolay korunan yapısı sayesinde son derece faydalı bir ekipmandır. Aynı zamanda büyütme özelliği sağladığı için hastanın kulak kanalı içindeki incelenmesi gereken noktaların rahatlıkla gözle görülebilmesini sağlar. Bunun dışında farklı komponentler ile birleştirilen otoskop cihazları, kendiliğinden aydınlatma imkanı sayesinde net görüntü sağlayabilen bir cihazdır.

Otoskop Hangi Durumlarda Kullanılır?

Otoskop kullanılması gereken durumlar, kulak muayenesi sırasında gündeme gelir. Portatif ve kolay kullanım avantajı sağlayan bu cihazlar ile hastanın kulak kanalı kolaylıkla görüntülenebilir. Ucuz bir muayene aleti olarak doktorların en çok kullandığı tıbbi ekipmanlardan otoskop, genellikle şu durumlarda kullanılır:

  • Hastanın kulak muayenesinin yapılması
  • Hastanın kulak kanalının mevcut durumunu öğrenmek ve incelemek
  • Kulak kıkırdak yapısının muayene edilmesi
  • Kulak kanalından başlayarak iç yapısına kadar inceleme yapılması
  • Kulak zarı kontrolü
  • Hastanın kulak zarı ışık refleksinin kontrol edilmesi
  • Hastanın kulağının anatomik yapısının incelenmesi

Bu tür tıbbi muayene ve bilgi almak amacıyla yapılan uygulamalarda otoskop cihazları kullanılmalıdır. Otoskoplar genellikle KBB doktorları tarafından en çok kullanılan medikal ekipmanların başında gelir. Otoskop cihazları duvar ve masa tipi olmak üzere ikiye ayrılır.

Otoskop Nasıl Kullanılır?

Otoskop kullanımı, kulak muayenelerinde kulağın içine doğru tutularak gerçekleştirilir. Otoskopik muayene adı verilen bu inceleme tekniğinde genellikle hastanın ayakta kalması istenmez ve uygun bir koltuğa oturtulur. Hastanın başı, karşı taraftaki omza doğru hafifçe eğilir. Bu şekilde poziston alındıktan sonra otoskopik muayene süreci şu şekilde ilerler:

  • Hastanın başı kontrol edilecek kulağın tersi istikametinde hafifçe eğilir.
  • Hastanın başı profil kayboluncaya kadar karşı tarafa doğru çevrilir.
  • Uygun kulak spektrumu seçilir ve dış kulak yoluna yerleştirilir.
  • Daha sonra otoskop cihazı ile kulağın kanal yapısı ve kıkırdak yapısı incelenebilir.

Otoskop cihazı kullanılarak yapılan muayeneler bu şekilde hızlı biçimde sonuç verir. Otoskopik muayeneler, acısız ve ağrısız olduğu için hastalar kısa sürede muayeneyi bitirebilirler. Bu süreçte hastanın ayakta durması yerine oturması daha faydalı olacaktır.

Otoskop Çalışma Prensibi

Otoskop çalışma şekli, tıbbi açıdan kulağın içini en iyi gösterecek şekilde geliştirilmiştir. Bu yüzden otoskop ekipmanlarında LED ışık yayan bölüm vardır. Bu ışık kaynağı ile hastanın kulak içi aydınlatılır ve doktorun incelemesi mümkün hale gelir. Bunun yanı sıra otoskop cihazında bulunan mercek sayesinde kulağın içindeki görüntü büyütülür. İdeal hale gelen hastanın kulak içi kanalı, doktor tarafından rahatça görülebilir ve iç yapı incelenebilir.

Otoskop Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Otoskop cihazı kullanırken bazı hususlara dikkat etmekte fayda vardır. Öncelikle portatif ve pilli bir cihaz olan otoskop ekipmanının pillerini zamanında kontrol etmek gerekir. Ayrıca cihazın kullanılmadan önce mutlaka steril konumda olmasına özen gösterilmelidir. Bunun yanı sıra otoskopik muayene sırasında spekulumların steril olmasına dikkat edilmese de olur. Ancak her hastadan sonra bu komponentlerin dezenfekte edilmesi şarttır. Otoskop cihazı kullanılırken hastalar hekimin solunda yer almalıdır.