Tıbbi muayene eldiveni, adından da anlaşılacağı üzere sağlık sektöründe en çok kullanılan medikal ürünlerin başında gelir. Doktorlar ve sağlık çalışanları arasında nitril eldiven adıyla da anılan muayene eldiveni, hijyen ve kullanım kolaylığı sağlar. Özellikle hastanelerde ve sağlık ocaklarında hijyeni sağlamak için sık sık tercih edilen muayene eldiveni kullanım alanları bir hayli geniştir. Genelde sağlık sektöründe kullanılsa da muayene eldivenlerini iş güvenliği sebebiyle kimya ve kozmetik sektörlerinde yaygın bir şekilde kullanıldığı bilinir. Bu yazımızda muayene eldiveni nedir, ne işe yarar ve özellikleri nelerdir gibi en çok merak ettiğiniz soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Muayene Eldiveni Ne İşe Yarar?

Muayene eldiveni işlevi, adından da anlaşılacağı gibi muayene süreçlerinde hijyen ve iş güvenliği sağlar. Hastanelerde ihtiyaç haline gelen araç ve gereçler arasında muayene eldiveni de yer alır. Nitril eldiven olarak da bilinen bu tıbbi ekipmanların sunduğu faydalar bir hayli fazladır. Nitril esaslı eldivenler yani muayene eldiveni, çeşitli amaçlara e kullanım alanlarına hitap eder. İş koluna göre ortaya çıkan ihtiyaçları en iyi şekilde karşılamak adına kullanılan muayene eldivenler, farklı malzemelerden imal edilebilir.

Nitril muayene eldiveni, sağlık sektöründen inşaat sektörüne, kimyasal çalışmalardan laboratuvar çalışanlarına kadar geniş kitlede kullanım alanına sahiptir. Alkol bazlı ürünlerle çalışanların iş güvenliği için kullanması gereken muayene eldiveni, doktorların da hijyen koşullarına dikkat etmek için zorunlu olarak kullandıkları medikal ekipmanlardandır. Ellerin ve dokuların zararlı maddelere maruz kalmasını engelleyen muayene eldiveni çok kullanışlıdır. Bu sayede hem mikroplara hem de yabancı maddeler gibi tehlikelere karşı üst düzey koruma sağlar.

Muayene Eldiveni Özellikleri Nelerdir?

Muayene eldiveni özellikleri çoğunlukla kauçuk malzemeden üretilmesiyle lateks olarak bilinir. Lateks dokusu hem kullanım kolaylığı sağlar hem de kullan – at medikal ürünlerden olduğu için ekonomiktir. Fakat muayene eldiveni farklı malzemelerden de üretilebilir. Çünkü kauçuk içeriğinde yer alan bazı etken maddeler, hastalarda veya doktorlarda alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. İşte bu tür durumlarda muayene eldiveni seçiminde nitril eldivenler tercih edilerek latekse alternatif olması sağlanabilir. Genel anlamda medikal ekipman piyasasında öne çıkan muayene eldiveni özellikleri şu şekilde sıralanır:

  • Raf ömrü uzundur.
  • Giyildiğinde elin şeklini kolaylıkla alır ve rahatsızlık vermez.
  • Sızdırmazlık özelliğine sahiptir.
  • Çok amaçlı kullanım imkanı sunar.
  • Gerilme dayanımı yüksek olduğu için hemen yırtılmaz.
  • Delinme direnci yüksektir ve kullanım kolaylığı sağlar.
  • Sürtünme direnci düşüktür.
  • Kimyasal direnci yüksek olduğu için iş güvenliğine yardımcıdır. 

Görüldüğü üzere en kaliteli malzemeden üretilen muayene eldiveni veya nitril eldivenler bu özellikleri sayesinde farklı sektörlerde çalışanlar tarafından kullanılabilir. Günümüzde hastane, sağlık ocağı ve aile sağlığı merkezi gibi yerlerde muayene eldiveni en çok ihtiyaç duyulan tıbbi malzemelerdendir.

Muayene Eldiveni Çeşitleri

Muayene eldiveni türleri hem renk hem de kullanılan materyal bakımından farklılık gösterebilir. Farklı sektörlerde kullanılan muayene eldiveninin farklı türleri bulunur. İnşaatlarda, laboratuvarlarda ve nakliyecilikte kullanılan muayene eldiveni çeşitleri şunlardır:

  • Tam kaplı muayene eldiveni
  • Light nitril muayene eldiveni
  • Nitril muayene eldiveni
  • Köpük muayene eldiveni
  • Mavi noktalı muayene eldiveni

Muayene Eldiveni Fiyatları

Muayene eldiveni ücretleri, bu tıbbi ekipmanlar toplu halde satışa sunulduğu için her bütçeye uygun fiyat seçeneklerine sahiptir. Siyah veya mavi renkli nitril muayene eldiveni satın almak isteyenler kendi ihtiyaçlarına göre en ideal modeli seçebilir. Böylelikle muayene eldiveni sağlık sektörü başta olmak üzere pek çok alanda rahatlıkla kullanılabilir. Bu yazımızda muayene eldiveni nedir, işlevleri nelerdir gibi merak edilen soruları cevapladık.