Farklı enjeksiyon çeşitleri, medikal anlamda farklı uygulamalar sırasında önem taşır. Bilindiği üzere enjeksiyonlar, sıvı ilaçları bir kişinin vücuduna ileten ekipmanlardır. Sağlık uzmanları aşı veya diğer aşı türlerini bir kişinin damar yolundan uygulayabilmesi için enjeksiyon ekipmanlarına ihtiyaç duyar. Farklı enjeksiyon türleri, farklı amaçlar ve yöntemler kullanılması gerektiğinde sağlık uzmanları tarafından tercih edilmelidir.

Enjeksiyon Nedir?

Enjeksiyon işlemi, sıvı ilaçları veya diğer sıvı haldeki besinleri bir kişinin vücuduna doğrudan iletmek için kullanılan medikal bir yöntemdir. Hemşireler, aşıları bir kişinin damarına, kasına, derisine ya da kemiğine uygulamak istediğinde bunun için özel olarak geliştirilen enjeksiyon ekipmanlarını kullanmalıdır. Enjeksiyon işleminde ilacın ya da uygulanacak maddenin türüne göre birkaç farklı enjeksiyon çeşidi bulunur.

Bir sağlık uzmanı, hastanın vücudunda farklı bölgelerine pek çok farklı ilaç enjekte edebilir. Bu yüzden uygulama yöntemi ve amacına göre en ideal enjeksiyon türünü seçmesi son derece önemlidir. Günümüzde enjeksiyon ekipmanlarının büyük bir çoğunluğu bir adet iğne ve bir adet şırıngadan oluşur. Doktor, otomatik ya da jet enjektörler gibi daha yakın zamanda geliştirilmiş medikal ekipmanlar kullanarak da enjeksiyon işlemi yapmak isteyebilir. Bu tamamen doktorun seçimine bağlıdır.

Farklı Enjeksiyon Türleri Nelerdir?

Farklı enjeksiyon çeşitleri, hastalarda uygulanacak tedavi yöntemi ya da amaçlar doğrultusunda tercih edilir. Bir kişiye ilacı doğrudan kan yoluyla enjekte edebilmek için intravenöz adı verilen enjeksiyonlar kullanılır. bunun dışında kas içi enjeksiyon türleri ya da intraosseöz gibi farklı enjeksiyon türleri de vardır. Her bir enjeksiyon yönteminin ya da ekipmanının kendine has avantajları olduğu için doktorlar enjeksiyon işlemlerinde bu özellikleri göz önünde bulundurabilirler.

İntravenöz Enjeksiyon Nedir?

İntravenöz enjeksiyon çeşidi, tıbbi uygulamalarda bir ilacı ya da aşıyı doğrudan hastanın damar yolundan uygulamasını sağlayan yöntemdir. Kişiye bir ilaç doğrudan kan dolaşımına iletildiğinde hızlı emilim sağlar. Tıp uzmanı ilaçları tek bir doz olarak ya da saatlerce süren bir infüzyon olarak uygulama kararına hastanın mevcut koşullarına göre karar verebilir. Genellikle intravenöz enjeksiyon kullanımı şu zamanlarda tercih edilir:

  • Ameliyat ve işlem geçiren kişilere lokal ya da genel anestezi uygulamak
  • Dehidrasyon probleminde sıvı çözeltileriyle elektrolitler vermek
  • Ağrı kesici ilaçların uygulanması
  • Kan veya kan ürünleri vermek
  • Yetersiz beslenmiş kişilere tıbbi beslenme uygulanması
  • Özel görüntüleme testine girecek kişilere kontrast boya vermek

Kas içi Enjeksiyon Türleri Hangileridir?

Kas içine enjeksiyon çeşitleri, vücutta hızlı emilim istendiği zamanlarda tercih edilir. Doktorlar bir kişinin kas dokusuna ilaç vermek istediklerinde bu enjeksiyonları kullanabilirler. Kaslar zengin kan kaynağına sahip olduğu için ilacın hızlı ve sorunsuz bir şekilde emilmesinde son derece etkilidir. Kas içi enjeksiyonlar genellikle şu durumlarda gündeme gelir:

  • İnflamasyon veya alerjik reaksiyonlar
  • Penisilin ve streptomisin uygulanması
  • Aşı uygulamaları
  • Testosteron ve medroksiprogesteron hormonlarının uygulanması
  • İlaç alımında diğer yöntemleri kullanamayan hastalara ilaç vermek

Kemik iliği, doğrudan dolaşım sistemine bağlanan zengin bir kan kaynağına sahiptir. Bu yüzden kemiğe uygulanan enjeksiyon türleri de mevcuttur. Özellikle Multipl skleroz gibi belirli rahatsızlıkları olan kişilerin tedavisinde bu yöntemler tercih edilir.

İntraosseöz Enjeksiyon Hangi Durumlarda Uygulanır?

İntraosseöz enjeksiyon yöntemi ise genellikle erişimin zor veya imkansız olduğu durumlarda acil müdahale olarak tercih edilir. Örneğin bir kaza yada düşme sebebiyle ciddi yaralanan veya elektrik akımına maruz kalan kişilere intraosseöz enjeksiyon uygulanır. Bunun yanı sıra aşırı dozda ilaç alanlara veya doğum komplikasyonları yaşayanlara tedavi amaçlı sıvı enjekte edilmesi gerektiğinde de farklı enjeksiyon türleri kullanılır.