Branül kullanımı özellikle sağlık sektöründe oldukça yaygındır. Hastaların sık sık karşılaştığı branül, ismen yabancı gelse de hastalar tarafından yakından bilinen bir medikal ekipmandır. Genel olarak kan alımlarında acı duyulduğu iddia edilse de branül kullanıldığında hastanın daha kolay ve acısız bir şekilde kan vermesine yardımcı olan bir araçtır. Sağlık sektöründe çalışanların yoğun şekilde kullandığı branül hakkında tüm merak edilenleri bu yazımızda bulabilirsiniz. Medikal ekipmanlar arasında yer alan branüller, sağlık sektöründe en çok ihtiyaç duyulan ekipmanlardandır.

Branül Ne İşe Yarar?

Branül işlevi bakımından genelde hastalardan kan alırken süreci kolaylaştıran bir araçtır. Sağlık sektöründe hasta muayenelerinde kan tahlili çok önemlidir. Kişinin kan değerlerine bakılarak mevcut sağlık durumu hakkında hem güvenilir hem de hızlı bir şekilde bilgi sahibi olunabilir. Kan değerlerine bakılabilmesi için de hastalardan kan tahlili yapılması istenir. Kan tahlili yapılırken hastanın daha az acı duymasını sağlamak ve sürekli damar bulma derdi olmaması için branül ekipmanları kullanılır. Sağlık çalışanlarının çok aşina oldukları branül bunun dışında şu amaçlar için kullanılabilir:

  • Hastaya serum takılmasını sağlar.
  • Hastadan kan alımını kolaylaştırır.
  • Hastada damar yolu açılımı sağlar.
  • Hastanın tedavisinde kullanılacak sıvıların damardan verilmesini sağlar.

Görüldüğü üzere hastanın çeşitli tedavilerinde acısız ve zahmetsiz bir şekilde tedavinin gerçekleşmesi için branül ekipmanlarına ihtiyaç vardır. Sağlık çalışanlarını ve hastayı rahatlatan, işlemlerin daha kolay olmasını sağlayan branüller geniş bir kullanım alanına sahiptir. Günümüzde hastanelerde, sağlık ocaklarında ve aile sağlığı merkezlerinde branül kullanımı yaygındır.

Branül Nasıl Kullanılır?

Branül kullanımı sağlık çalışanı tarafından yapılan bir iştir. Doktorlar veya hemşireler hastaya yapılacak tıbbi müdahalelerin kolay bir şekilde sonuçlanması için branül takarlar. Çoğunlukla kan alırken takılan branül, hastanın sağ veya sol elinin üst yüzeyinde veya zaman zaman da kolunun iç kısmında konumlanabilir. Hızlı ve streil bir şekilde tıbbi muayene yapmayı kolaylaştıran branül ekipmanları, halk arasında intraket olarak da adlandırılır. Branül sayesinde damar yolu açıldıktan sonra aynı yerde tekrar damar yolu açılmasına gerek duymadan farklı materyallerin takılıp kullanılması mümkün olur. Bu sayede hasta hareket ettiği zaman bile acı duymadan tedavi olabilir.

Branül Kullanım Alanları

Branül kullanım yeleri genellikle sağlık sektörüyle ilgili tüm mekanlardır. Hastaneler başta olmak üzere sağlık ocakları, aile sağlığı merkezlerinde yaygın şekilde kullanılır. İnsanlar dışında hayvanların sağlığı söz konusu olduğunda gidilen veteriner ve hayvan hastanelerinde de branül kullanılabilir. Bununla birlikte farklı sektörlerde de branül kullanımı olduğu bilinir. Piercing takılırken branül kullanıldığına dair bazı uygulamalar olsa da bu ekipmanlar genellikle medikal alanda tercih edilir. Serum ve kan alımı sırasında hastanın damar yolunu açmak ve böylelikle aynı bölgeden bir daha damar yolu açmadan tedaviyi hızlandırmak için branül kullanılabilir.

Branül Çeşitleri Nelerdir?

Branül türlerl genellikle üzerinde bulunan renklere göre farklı anlamlara gelir. Her bir branül yani intraketin farklı rengi olabilir. Medikal ekipmanlar arasında sık sık ihtiyaç duyulan branüller boyutlarına göre farklılık gösterir. Sarı branül, ince damarlarda hastanın daha kolay bir şekilde damar yolu açılması için kullanılır. Mavi branül ise bebeklerde veya damar yolu bulmakta zorluk çekilen hastalar için idealdir. Öte yandan pembe renkli branül ise en çok kullanılan branül çeşididir. Medikal alanda geniş bir kullanım alanına sahip branüller kullan – at prensibine sahip muayene ve tedavi araçlarıdır. Branül çeşitleri arasında yer alan yeşil intraketler genellikle yetişkinlerde damar yolu açılması sırasında kullanılır.