Elektrokardiyogram cihazı, kalp hastalıklarının teşhisinde kullanılan çok önemli bir tıbbi ekipmandır. Pek çok kişide görülen ve son yıllarda giderek artan kalp hastalıklarının tespitinde bu tür ekipmanlara ihtiyaç duyulur. Kalp rahatsızlıklarının erken dönemde teşhis edilip tedavi yönteminin belirlenebilmesi adına Elektrokardiyogram EKG cihazı kullanımı tavsiye edilir. Günümüzde pek çok kamu ve özel hastanede EKG cihazı mevcuttur.

Elektrokardiyografi (EKG) Nedir?

Elektrokardiyogram yöntemi, bazı hastalıkların tespit edilebilmesi için son derece önemlidir. Tıbbi alanda geniş bir kullanım alanına sahip olan Elektrokardiyogram yani kısa adıyla EKG cihazı, genellikle kalp hastalıklarının tanısını koyabilmek için kullanılır. Kişide rahatsızlık yaratan kalp hastalıklarının tanısını koymak için elektrotlar yardımı ile grafiksel sonuçlar çıkaran cihaza EKG cihazı adı verilir. EKG cihazı, başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere kronik kalp yetmezliği gibi hayati önem taşıyan bazı hastalıkların tespit edilmesinde önemli bir rol üstlenir.

EKG Cihazı Ne İşe Yarar?

EKG cihazının işlevi, daha önce de belirttiğimiz gibi kalp hastalıklarının hayati risk taşımadan en iyi şekilde tespit edilebilmesini sağlamaktır. Göğüs şikayetleri ile doktora başvuran pek çok kişi bulunsa da bunlardan hangilerinin kronik kalp hastalığı olduğunu belirleyebilmek için EKG cihazları kullanılır. EKG cihazları, kalbin her kan pompaladığı süreçte yarattığı elektriksel aktiviteleri ölçer.

Kalp attıkça her atıştaki elektrik dalgaları, EKG cihazı kullanılarak ölçülebilir. Bu yüzden Elektrokardiyogram yani EKG ölçümlerinde deri üzerine yapıştırılan bölümler vardır. Göğüs hastalığı yaşayan kişilerin kalp krizi riskini değerlendirebilmek için mutlaka hekimler tarafından EKG muayenesi yapılması gerekir. İşte Elektrokardiyogram cihazları da bu tür işlevsel özelliklere sahiptir.

EKG Cihazı Kullanım Amaçları Nelerdir?

EKG cihazı kullanım amacı, genellikle kalp problemlerinin hangi tür hastalığa bağlı olduğunu tespit etmektir. Bu tür EKG cihazları sonrasında 50 ila 100 arasındaki tutarlı kalbin bu değerden daha yavaş veya daha hızlı atması durumundaki sonuçlar değerlendirilir. Günümüzde özel ve kamu fark etmeksizin bütün hastanelerde bulunan EKG cihazı ile pek çok hastalığın tespiti yapılabilir. EKG muayenesi isteyen doktorlar genellikle şu hususları kontrol etmek için hastaları yönlendirir:

  • Kalpte görülen ritim bozukluklarının incelenmesi
  • Aritmi düzensizliklerinin hangi seviyede olduğunun belirlenmesi
  • Koroner arter hastalığı adı verilen kalpte tıkanmış ya da daralmış damarlarla ilgili problemlerin araştırılması
  • Bir anda ortaya çıkan kalp krizi vakalarında
  • Daha önce kalp krizi geçmişi olan kişilerin mevcut durumunun gözlenmesi 

Görüldüğü üzere Elektrokardiyogram yani EKG cihazı ile doktorlar pek çok farklı durum için inceleme yapabilmektedir. Hastanın göğsünden yapılan muayenelerde EKG cihazı kullanılarak genellikle 5 dakika içinde bu tür incelemeler için gerekli veriler elde edilebilir. Kalp rahatsızlıklarının tespitinde EKG cihazlarının büyük bir rolü vardır.

EKG Cihazı Nasıl Kullanılır?

EKG cihazı kullanışı son derece pratik ve basittir. Herhangi bir ön tahlil süreci gerektirmeyen Elektrokardiyogram işlemlerinde genellikle hastalar 5 dakikada işlemi tamamlayabilirler. İşlemin yapılışında EKG cihazına bağlı elektrotlar, hastanın göğüs bölgesinde bazı özel yerlere yapıştırılır. EKG uzmanı tarafından yapıştırılan bu elektrotlar hastanın kalp atışını ölçer.

Günümüzde hastanelerde sık sık kullanılan bir cihaz olan EKG ile kalp atış hızı ve kalp ritmi gibi kriterlere bakılabilir. Bunun yanı sıra EKG işleminden sonra uzun bir kağıt içerisinde tetkik sonuçları yer alır. Bu sonuçlar arasında kalp krizi riski, kalbe giden oksijen miktarı ve kalpteki anormal durumlar açık bir şekilde bulunur. Doktorlar, Elektrokardiyogram EKG cihazı ile bu tür verilere kolaylıkla erişebilir.