Elektronik tansiyon aletlerinin faydaları, hızlı ve pratik kullanıma sahip olması ile öne çıkar. Diğer tansiyon aletlerine kıyasla elektronik tansiyon aletlerinde kullanım kolaylığı son derece pratiktir. Hastalar kendi isteklerine göre zorlanmadan kendi tansiyon durumlarını da dijital tansiyon aleti kullanarak ölçebilirler. Hızlı ve pratik bir kullanım avantajı sunan dijital tansiyon aleti pille çalışır. Elektronik göstergeye sahip olan dijital tansiyon aletlerini kullanmak için tıp alanında bilgi sahibi olmaya gerek yoktur.

Dijital Tansiyon Aleti Nedir?

Elektronik tansiyon aleti, piyasada çeşitli marka ve modellerde bulunan, tansiyonu elektronik koşullarda ölçen cihazlardır. Bu cihazlar, büyük ve küçük tansiyonu ölçerken elektronik olarak hesaplama yaptığı için sık sık tercih edilir. Günümüzdeki dijital tansiyon aletlerinin tasarımına bakıldığında çoğunlukla steteskop ekipmanına ihtiyaç duymadan kullanılabilir. Dolayısıyla kan basıncını dinleme gereği olmadan hızlı ve pratik bir şekilde büyük ve küçük tansiyonun ölçülmesini sağlar. En kapsamlı dijital tansiyon aletlerinde bu tansiyon değerlerinin yanı sıra nabız değeri de ölçülür ve elektronik ekranda bilgisi yer alır.

Üst koldan ve bilekten ölçüm yapan dijital tansiyon aletleri mevcuttur. Bu yüzden hastalar en doğru ve kolay tansiyon ölçümü yapabilmek için kendilerine uygun olan modeli tercih edebilirler. Doktorların sık sık kullanılmasını tavsiye ettiği dijital tansiyon aletleri sayesinde düzenli olarak tansiyon kontrolü yapılabilir. Tansiyon değerlerini düzenli olarak göz önünde bulundurmak sağlıklı yaşam için oldukça faydalıdır. Bu sayede hastalar kendi vücutlarını çok daha iyi tanıyabilir ve kronik hastalıklar hakkında da detaylı bir gözlem yapma fırsatı elde edebilirler.

Tansiyon Ölçümü İçin Genel Kurallar

Tansiyonu ölçerken dikkat edilmesi gereken kurallar bulunmaktadır. Geleneksel steteskoplu tansiyon aletlerinde olduğu gibi dijital tansiyon aleti kullanımında da bazı genel kurallara dikkat edilmelidir. Öncelikle dijital tansiyon cihazı olması fark etmeksizin tansiyon ölçümü yapılırken uygun ortam koşullarının sağlanması gerekir. Bu sebeple dijital tansiyon aleti kullanırken şu kurallara uygun hareket etmekte fayda vardır:

  • Tansiyon ölçümü sırasında ideal olarak sessiz ve sakin bir ortam yaratılması gerekir.
  • Tansiyon ölçümü yapmadan hastanın dinlenmiş ve sakin durumda olması gerekir.
  • Son 15 dakika içinde hastanın sigara ve çay gibi kan basıncını etkileyebilecek şeyler almaması gerekir.
  • Kan basıncını ölçerken hastanın kolu çıplak olmalı ve kolu sıkan giysiler ölçümden önce çıkarılmalıdır.
  • Dijital tansiyon cihazlarının bir parçası olan manşon ekipmanı, kalp hizasında tutulmalıdır.
  • Manşonu ayarlarken gerekirse kol alttan yastık gibi bir cisimle desteklenmelidir. 

Bu kurallara uygun şartlar altında dijital tansiyon cihazı ile ölçüm yapıldığında gerçeğe en yakın sonuçlar elde edilebilir. Doktorlar da dijital tansiyon aleti kullanılırken bu şekilde hareket edilmesini tavsiye etmektedir. Hasta kendi başına dijital tansiyon aleti kullanacaksa da sakin kalmalı ve rahat pozisyonda durmalıdır.

Dijital Tansiyon Aleti Avantajları

Elektronik tansiyon aleti faydaları bakımından standart olan modele göre çok daha pratik ve kullanım kolaylığı sunar. Ancak dijital tansiyon aleti ile ölçümler her zaman yüzde yüz doğru sonuç vermeyebilir. Buna rağmen tansiyonun düzenli aralıklarla kontrol edilmesi için dijital tansiyon aletinin şu avantajlarından yararlanılabilir:

  • Kendi başınıza tansiyon ölçümü yapmanızı sağlar.
  • Kullanımı pratik ve hızlıdır.
  • Tansiyon ölçme konusunda tıbbi bilgiye sahip olmanıza gerek yoktur.
  • Pilleri olduğu sürece her ortamda sorunsuz şekilde çalışır.
  • Bilekten ölçüm yapan modeller kolay taşıma avantajı sunar. 

Bu şekilde avantajları bulunan dijital tansiyon aleti kullanarak daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz. Doktorlar, belirli bir yaşın üstündeki kişilerde tansiyon hastalığı öyküsü olmasa bile düzenli olarak kan basıncı ölçümü yapılmasını tavsiye eder.