Cerrahi aspiratör cihazı kullanımı hakkında pek çok merak edilen soru vardır. Öncelikle günümüzde tıbbi alanda en çok kullanılan medikal ekipmanlardan biri olan aspiratör, farklı işlevsel özelliklere sahiptir. Kullanımı son derece basit olan bu cihazın diğer tıbbi ekipmanlarda olduğu gibi kullanım sürecinde bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Medikal ekipmanların arasında yer alan aspiratör cihazı kullanım koşullarıyla ilgili detayları yazımızda bulabilirsiniz.

Aspiratör Cihazı Nedir?

Medikal aspiratör cihazı, adından da anlaşılacağı üzere vakum yöntemiyle çalışan bir medikal ekipmandır. Hastanelerde genellikle yoğun bakım odalarında, acil servis ve ünitelerinde ya da ameliyathanelerde aspiratör cihazı yaygın bir şekilde kullanılır. Deneyimli tıbbi personel tarafından kullanılması gereken bu cihaz, vakum yöntemiyle hastadan çekilmesi gereken partikülleri çeker. Gerektiği durumlarda evlerde de tıbbi medikal müdahale durumunda kullanılabilir.

Aspiratör Cihazı Neden Kullanılır?

Aspiratör cihazının kullanımı, acil durumlarda hayati bir önem taşır. Dolayısıyla hastanın yaşamsal faaliyetlerini yeniden kazanmasını sağlayan aspiratör cihazının kullanımında detaylara mutlaka hakim olunması gerekir. Genel anlamda aspiratör cihazının kullanılmasını gerektiren sebepler şunlardır:

  • Hastanın bazı yabancı maddeleri soluması durumunda
  • Hastanın bilinçsiz olması ve soluğunu kesen maddelerin bulunması durumunda
  • Genel anestezi etkisi altında olan hastanın kusma, kan, mukus veya partikülün çekilmesi gereken yerlerde

Bu tür tıbbi sebeplerin oluştuğu durumlarda aspiratör cihazları kullanılır. Hastanın yaşamsal faaliyetlerini etkileyen nefes alma ve yutkunma konusunda problem yaşadığı her an tıbbi aspiratör ile müdahale edilebilir. Ayrıca toplama şişesine bağlanan hortumlar yardımıyla sıvıyı vücuttan çıkarmak için negatif basınç oluşturarak da çalışan aspiratör ekipmanları vardır.

Aspiratör Cihazı Nasıl Kullanılır?

Tıbbi aspiratör cihazı kullanımı konusunda mutlaka bazı detaylara dikkat etmek gerekir. Aksi halde hastanın yaşamsal faaliyetlerine ya da hassas dokularına zarar verebilme durumu mevcuttur. Aspirasyon sondası olarak da adlandırılan bu tıbbi ekipmanların kullanım şekli cihazın türüne göre şu şekilde değişir:

  • Tıbbi aspiratör cihazı bir yankuer set veya bir aspirasyon hortumu ile aspirasyon sondalarından oluşur.
  • Ağız ve boğaz dokusuna zarar vermemek için yankuer set ucu hafifçe bükülür.
  • Maksimum hava akışını sağlamak için büyük yükseltilmiş hava basıncına ihtiyaç duyulur.
  • Cerrahi aspiratör cihazlarında 1’den 10’a kadar toplama kavanozları kullanılır.
  • Bataryalı ve bataryasız çeşitleri bulunan aspiratör cihazlarının ambulansta da kullanımı mümkündür.
  • Hastanın vücudundan çekilmesi istenen sıvının yoğunluğuna göre vakum ayarını değiştirmek gerekir. 

Medikal aspiratör cihazlarında vakum basıncını ayarlayabilmek amacıyla cerrahi aspiratörlerin üzerinde bir ayar butonu bulunur. Bu butonu çevirerek istenilen maksimum vakum değerleri alınabilir.

Tıbbi Aspiratör Çeşitleri Nelerdir?

Medikal aspiratör türleri, farklı kullanım ihtiyaçlarına yanıt vermesi için çeşitlere ayrılır. Genel anlamda hastanelerde veya ambulanslarda acil müdahale için kullanılan tıbbi aspiratör çeşitleri şunlardır:

  • Bataryalı cerrahi aspiratör
  • Bataryasız cerrahi aspiratör
  • Manuel cerrahi aspiratör
  • Torasik drenaj pompası

Gerek evde hasta bakımında gerekse de acil müdahale yerlerinde bu tür aspiratör cihazları kullanılabilir.

Aspiratör Cihazı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aspiratör kullanırken dikkat edilmesi gerekenler, tıbbi personelin cihaz hakkında detaylı bilgi sahibi olmasıyla başlar. Medikal aspiratör cihazlarının türlerine göre farklı kullanım koşulları mevcuttur. Bu yüzden torasik drenaj pompası, aspiratörlere göre farklı çalışır. Normal cerrahi aspiratörler çalışma sırasında sürekli olarak vakum yapmasına rağmen torasik pompalar aralıklı şekilde vakum yapar. Yüksek hacim ihtiyacı olan durumlarda dolayısıyla buna uygun aspiratör cihazı tercih edilmelidir. Aynı zamanda cerrahi aspiratör cihazlarının düzenli aralıklarla temizlenmesine de özen gösterilmelidir.