Flaster işlevi özellikle tıp alanında çok kullanıldığı için sağlık personeli tarafından merak edilir. Ecza depolarında ve ilk yardım çantalarında sık sık gördüğümüz flaster, bir çeşit banttır. Tedavi amaçlı kullanılan medikal ekipmanlardan biri olan flaster, çoğu kişi tarafından duyulsa da tam olarak ne olduğu konusunda yeterine bilgi bulunmuyor. Bu yazımızda flaster nedir, flaster ne işe yarar ve nasıl kullanılır gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Flaster Nedir?

Flaster bandı, tıp alanında tedavi amaçlı kullanılan bir çeşit bant türüdür. Herhangi bir tedavi gören bölgeyi kapatmak ve başka cisimlerin bu alana temas etmesini engellemek için kullanılır. Ecza depolarında veya ilk yardım çantalarında flaster bantları görmek son derece kolaydır. Hemen hemen bütün ilk yardım setlerinde flaster bantlara yer verilir. Tedavi yapılan bölgeyi kapatmak amacıyla kullanılan flaster bantların pek çok farklı çeşidi vardır. Üretildiği maddeye ve materyale bağlı olarak flaster bantların çeşitleri bulunur.

Flaster Bant Ne İşe Yarar?

Flaster bandının işlevi, temelde tedavi edilen ve iyileşmesi beklenen bölgenin dışarıdan temas almamasını sağlamaktır. Örneğin yaralanan bir bölgeye gerekli tedavi ekipmanları ve kremleri sürüldükten sonra buranın üstü kapatılmalıdır. Çünkü yaranın daha hızlı ve sorunsuz bir şekilde iyileşebilmesi için flaster ile kapatılması gerekir. Enfeksiyon riskine karşı yara alan bölgenin üstü kapatılarak en etkili tedavi süreci başlatılmış olur.

Yara alan bölgelerin mikroptan ve yabancı cisimlerden uzak tutulabilmesi için flaster kullanılır. Yara alan bölgenin enfeksiyon kapmaması için kullanılan en etkili tıbbi ekipmanlardan biri de flaster bandıdır. Birinci sınıf kalitedeki materyalden üretilen flaster sayesinde hastaların iyileşme süreçleri sorunsuz bir şekilde devam eder. Bir çeşit bant olan flaster, özellikle yara alan bölgelerin temas görmemesi için en sık kullanılan tıbbi ve medikal ekipmanlardan biridir. Tıp alanında kullanılmasıyla öne çıkan bir ürün olup, yapıştan özelliğe sahiptir. Bu sayede tıp personeli dışında da herkes tarafından sorun yaşamadan kullanılabilir.

Flaster Çeşitleri Nelerdir?

Flaster bant türleri, üretim materyaline ve kullanım amaçlarına göre farklılık gösterebilir. Medikal alanda kullanılan flaster bantlarının pek çok çeşidi vardır. Bu tür medikal ekipmanlar, kullanılacağı alana ve amaca göre değişiklik gösterebilir. Bilindiği üzere flaster ekipmanlarının çeşitleri özel olarak hazırlanır. Kullanılacak olan bölgenin durumuna göre flaster üretiminde farklı malzemeler ve materyaller tercih edilir. Günümüzde ecza depolarında sık sık yer alan ve karşılaştığımız medikal ekipmanlardan biri olan flaster bantların çeşitleri şunlardır:

  • Esnek flaster bantlar
  • Fix flaster bantlar
  • Kağıt flaster bantlar
  • İpek flaster bantlar
  • Bez flaster bantlar
  • Sporcu flaster bantlar 

Görüldüğü üzere kişiye özel kullanım alanına sahip olan flaster bantların çok sayıda çeşidi vardır. Özel olarak hazırlanan flaster bantların kullanılması da son derece kolaydır. Kullanım amacına göre farklı materyallerden üretilen flaster bantlar, temelde aynı işlevsel özelliğe sahiptir. Yaraların dışarıdan temas almasını önlemek ve enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak için flaster bantlar yaygın bir şekilde kullanılır.

Flaster Nasıl Kullanılır?

Flaster bant kullanımı son derece pratik olduğu için, bu bantlar ilk yardım çantalarında da sık sık gördüğümüz medikal ekipmanlardandır. Kaliteli ve kullanışlı flaster bantlarda yaranın tedavi edilmesinden sonra üstünün kapatılması için flaster sarılabilir. Bu bantlar kendiliğinden yapışkan özelliğe sahip olmasının yanı sıra bazılarında da klipsli şekilde kullanılabilir. En sık kullanılan medikal ekipmanlardan biri olan flaster bantlar son derece basit bir kullanıma sahiptir. Bu yüzden flaster kullanmak için tıbbi deneyime sahip olmanıza gerek yoktur.